Veiligheid in roerige tijden


UTRECHT - Op vrijdag 11 december organiseert Raadslid.Nu in Utrecht in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een bijeenkomst over veiligheid voor raadsleden en burgemeesters.

Het enqueterapport `Raadsleden en Veiligheid 2015' is op 5 september op het raadsledencongres van Raadslid.Nu, de vereniging voor raadsleden, gepresenteerd. Sinds dat het rapport openbaar is geworden, is er heel wat gebeurd in gemeenteland. Door de instroom van grote aantallen asielzoekers
staan de gemeente en het gemeentebestuur volop in de schijnwerpers: rumoerige inspraakavonden met bewoners die bezorgd zijn over hun eigen veiligheid en burgemeesters en raadsleden die bedreigd worden.

Hoe kunnen bestuurders en raadsleden in deze tijden het hoofd koel houden zonder dat hun integriteit hiermee in het geding komt? Wat kan een gemeente doen aan de veiligheidsbeleving van haar inwoners zonder dat dit tot spanningen in de wijken hoeft te leiden en hoe kijken we in het algemeen
aan tegen de toekomst van het lokale veiligheidsbeleid waar gemeenteraad en het bestuur een belangrijke taak te vervullen hebben? Deze en andere vragen zullen besproken worden in een speciale setting van burgemeesters en raadsleden.

Programma
10.15 uur Inloop met koffie en thee

10.30 uur Welkom en opening
door Henk Bouwmans, directeur Raadslid.Nu

10.45 uur Bedreigde bestuurders en raadsleden inclusief toelichting op
enqueterapport `Raadsleden en Veiligheid 2015'
door Axel Weggelaar, adviseur bij het CCV

11.15 uur Veiligheidsbeleving van politici en burgers
door Sten Meijer, adviseur bij het CCV

12.15 uur Lunchpauze

12.45 uur Toekomst lokaal veiligheidsbeleid
met medewerking van Patrick van den Brink, directeur CCV

13.30 uur Einde

Aanmelden
We hopen u te mogen verwelkom op vrijdag 11 december vanaf 10:15 in Utrecht.
Vanwege een beperkt aantal plekken is aanmelden voor de bijeenkomst mogelijk door een mail te sturen naar info@raadslid.nu.
Voor vragen of meer informatie kan via hetzelfde adres contact worden opgenomen.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 10 november 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Raadslid.Nu houdt op maandag 23 november een seminar in het raadhuis van Zaanstad over de controlerende rol van de raad. In 2016 is de controlerende rol van de raad bovendien het leidende thema van de activiteiten van Raadslid.Nu.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu