Stakeholdersdialoog 2015 - Eigen Haard


Eigen Haard zet voor de komende jaren een nieuwe koers uit. Tijdens onze jaarlijkse stakeholdersdialoog gingen we met huurdersvertegenwoordigers, lokale bestuurders en collega corporaties over die nieuwe, voorgenomen koers in gesprek. De komende maanden nemen we definitieve besluiten.

We bepalen onze strategie op basis van de ontwikkelingen om ons heen, de wensen van huurders en woningzoekenden en de mogelijkheden die we hebben. Daarbij valt direct op dat onze regio ongekend attractief is. Veel mensen willen hier wonen. Vanwege de economische groei, vanwege sociale en
culturele ontwikkelingen en vanwege het prettige leefklimaat. En dat betekent een enorme vraag aan woningen. In alle categorieen. Van hoog tot laag. Hoe speelt onze nieuwe ondernemingsstrategie daar op in? Dat was het centrale thema van onze jaarlijkse stakeholdersdialoog.

Onze voorstellen voor een krappe woningmarkt

Wij willen een stabiel aanbod van 55.000 woningen. Dus geen krimp en het liefst wat groei. Van die woningen bestemmen we maximaal 10% voor het middensegment. Die woningen zijn bedoeld voor de doorstroming. We blijven ons actief inzetten voor vitale en gevarieerde wijken. We gaan voor een
gematigde huur zodat mensen met lage inkomens hier kunnen blijven wonen. Onder andere door nauwelijks te harmoniseren (huur aanpassen bij verhuizing van oude huurder). We passen wel een inkomensafhankelijk huurverhoging toe. En we willen meer flexibele huurcontracten.

Instemming en nuanceverschillen

Tijdens de dialoog bleek dat onze stakeholders zich grotendeels kunnen vinden in deze voorstellen. Zoals die voor betaalbaarheid. Natuurlijk zijn er ook nuanceverschillen. De ene wethouder vindt dat er te weinig huurwoningen in zijn gemeente staan, de ander juist dat er te veel zijn. En waar
de ene bestuurder geen rol ziet voor corporaties in het middensegment, zien anderen dat wel. Het zijn verschillen in opvattingen die overbrugbaar zijn. Waar we in goed overleg kunnen uitkomen.

De komende maanden nemen besluiten over onze nieuwe koers. En we hopen op een groot draagvlak. Maar wat we ook doen, het moet aansluiten bij de alledaagse werkelijkheid van onze belangrijkste stakeholders, onze huurders.

Lees hier het verslag van de Stakeholdersdialoog 2015