Droombus voor dementerenden


10 november 2015

In woonzorgcentrum Archipel in het Brabantse Best, een centrum voor dementerenden, kunnen bewoners sinds kort in de Droombus zitten. Een stadsbus van Hermes, onderdeel van Connexxion, die op schaal is nagebouwd en ruim zes meter lang en twee meter breed is. De Droombus werd 9 november onthuld.
Voorin de Droombus is een groot tv-scherm, waarop een filmpje wordt getoond met afwisselende beelden van een route en beelden van iets herkenbaars van vroeger, bijvoorbeeld werken op een boerderij, of een boerenmarkt met oude ambachten.

Er is bewust voor deze manier gekozen, om zo het gevoel te geven dat men ergens naar toe rijdt en iets herkenbaars kan zien en meemaken in hun eigen belevingswereld. Het idee komt van medewerkster Dolinda Philipoom van het woonzorgcentrum Archipel. "Veel bewoners werden door hun
sundown-syndroom onrustig van de langsrijdende bussen. Mensen met dit syndroom krijgen namelijk bij het ondergaan van de zon, de wil om naar huis te gaan. En dat kan niet. Ze wonen bij ons, omdat ze soms zwaar dementerend zijn. Daarop heb ik de Droombus bedacht: een bus die naar de bewoners
komt."

Dat het de onrust wegneemt, heeft Dolinda al ervaren. "Hermes heeft bewoners eerst meegenomen voor een ritje in een echte bus. Voor veel van hen was dat zeer emotioneel. Nu ze in de Droombus de illusie hebben weg te kunnen, geeft hen dat een rustig gevoel."

Dolinda heeft complimenten voor de wijze waarop Hermes zich heeft ingezet voor dit project. "Aan alles hebben ze gedacht, ook chauffeurskleding. Zeker onze mannelijke bewoners willen graag achter het stuur kruipen als een echte buschauffeur."