Pluim voor mantelzorgers


10-11-2015

Inwoners van Hoorn die mantelzorg krijgen, kunnen nu bij de gemeente een cadeaubon van 100 euro aanvragen.

Regelmatig of soms dag in, dag uit kijkt de ene mens om naar de ander. Door een boodschap te doen, een praatje te maken of wat intensiever, door te verzorgen. Meestal is hulp voor familie, buren of vrienden heel vanzelfsprekend, maar dat is geen reden om er niet bij stil te staan.
Dinsdag 10 november is de Dag van de Mantelzorg. Inwoners die mantelzorg krijgen kunnen bij de gemeente een pluim voor `hun' mantelzorger aanvragen in de vorm van een cadeaubon met een waarde van honderd euro.

Wethouder Michiel Pijl is blij dat de pluim voor mantelzorgers er nu is: `Mantelzorgers zijn een onmisbare schakel in de samenleving. Landelijk is een op de zes mensen mantelzorger. Er zijn inwoners die zich vrijwillig inzetten voor een tot dan onbekende stadsgenoot. Anderen zorgen dag en
nacht voor een zieke partner, ouder of kind. We doen het gewoon. De mantelzorger hoeft er meestal niets voor terug te hebben. Inwoners van Hoorn die mantelzorg krijgen, kunnen nu via de gemeente iets terugdoen.'

Voorwaarden

De mantelzorgpluim is voor alle mensen die aan inwoners van de gemeente Hoorn mantelzorg verlenen. De mantelzorger zelf mag dus ook buiten de gemeente Hoorn wonen.
De pluim is een blijk van waardering voor de mensen die anderen intensief begeleiden of verzorgen (de zogenoemde boven gebruikelijke zorg) en niet bedoeld voor wie alleen huishoudelijke klusjes doet, zoals stofzuigen en afwassen. Het moet gaan om minimaal acht uur per week gedurende minimaal
drie maanden.

De gemeente beoordeelt de aanvragen en voert steekproefsgewijs controles uit. De gemeente gebruikt de gegevens voor contact met de mantelzorgers en verstrekt deze niet aan derden.

Hoe verloopt de aanvraag?

Vanaf 10 november staat het aanvraagformulier op de gemeentelijke website. Het formulier verschijnt bovendien op zondag 29 november in het Stadsnieuws in het weekblad West-Friesland op Zondag.
Aanvragen moeten voor 31 december bij de gemeente binnen zijn.
De gemeente betaalt de mantelzorgpluim uiterlijk in januari 2016 uit.
Tegen het niet toekennen van de pluim is geen bezwaar mogelijk.