Metaalbedrijven Noord-Friesland staken opnieuw voor goede cao


* 10-11-2015
* Brenda Heidinga
*

Opnieuw leggen honderden metaalwerknemers van FNV Metaal en CNV Vakmensen het werk neer voor een fatsoenlijke cao voor de grootmetaal (metalektro).

Stakers van Ardagh Leeuwarden staken al vanaf woensdag 11 november. Andere metalektro-bedrijven leggen vanaf 12 november het werk neer, zoals Royal De Boer, Neways, Damen Shiprepair, Miedema en Meijer Plaatbewerking. Mogelijk worden de stakingen met een dag verlengd.

FNV-bestuurder Petra Zuidema: `De metaalwerkers zijn het echt meer dan zat. Keer op keer leggen ze het werk neer voor een fatsoenlijke cao met meer loon, meer zeggenschap en ontziemaatregelen om gezond oud te worden. Er is voor de werkgevers geen reden om hun werknemers te blijven negeren. De
stakingen stoppen niet, we staken net zolang tot de FME met fatsoenlijke voorstellen komt.'

Peter de Jong, onderhandelaar van CNV Vakmensen: `De acties van de metaalwerknemers gaan door, net zolang tot de werkgevers eindelijk een keer over de brug komen. Het wordt hoog tijd voor een nieuwe cao, met afspraken over scholing, meer zeggenschap over roosters en een goede loonsverhoging.'

De stakingen in Noord-Friesland maken deel uit van een reeks acties en stakingen in de metaal. Sinds het voorjaar hebben al zo'n 25.000 stakers meegedaan. Ook in de rest van november staan stakingen van FNV Metaal en CNV Vakmensen gepland.