Nieuwe Oogst: 12 jonge ideeen voor een nieuwe agrofood

vrijdag 30 oktober 2015 11:44

Dit is een origineel bericht van Brabantse Agrofood 2020

Persuitnodiging

65 studenten van HAS Hogeschool hebben de afgelopen 10 weken in het Brabantse provinciehuis 12 producten ontwikkeld. Allemaal brengen ze een agrofoodsector dichterbij die goed is voor mens, dier, milieu en bijdraagt aan een betere verstandhouding tussen boer en burger.

Een voorbeeld van een project is de ontwikkeling van het nieuwe voedselconcept Brabantse Quus. Onder dit label zijn twee duurzaam geproduceerde vleesproducten ontwikkeld: No Ribs (botloze spareribs) en een groente-/vleessmoothie, een hartige snack die wel wat weg heeft van een Spaanse gazpacho.

Verder hebben de studenten een bijdrage geleverd aan een voor Nederland nieuw winkelconcept waarbij boeren direct aan de winkel leveren. Binnen zo'n verkorte keten krijgt de boer meer voor zijn product, terwijl er een veel directere relatie ontstaat met de consument (de echte eindgebruiker). Om de relatie te versterken zullen er korte animaties bij het product vertoont worden die de herkomst en totstandkoming van het product laten zien.

De kracht van deze twee voorbeelden zit in de ketenbrede uitwerking waardoor een positief effect voor de hele agrofoodsector wordt bereikt. De 65 studenten verichtten hun werk in het kader van de HAS Minor 'Werk aan (Wereld)voedseldialoog. In het Brabantse Provinciehuis kregen ze van het Transitieteam Brabantse Agrofood een speciaal Foodlab tot hun beschikking om hun ideeen uit te werken. De deelnemers aan de Minor presenteren hun resultaten dinsdag 10 november a.s. op een speciaal EstafetteFestival.

EstafetteFestival

Dinsdag 10 november 2015

Aanvang: 16.00 uur

Provinciehuis Noord-Brabant, Brabantlaan 1 's-Hertogenbosch

De overgang naar een duurzame agrofoodketen is nodig om een toekomstbestendige sector te creeren die niet alleen economisch sterk is, maar ook kan rekenen op draagvlak van de Brabantse bevolking. Van Deurne tot Drunen en van Klundert tot Cuijk. In zo'n agrofoodketen staan gezondheid, dierenwelzijn en milieu voorop.

Bezoekers van het EstafetteFestival maken kennis met de praktische kanten van een transitieproces. Hoe vertaal je nu woorden naar daden? Verder koppelen Roger Engelberts en Pierre van Hedel, lectoren co-creatief en co-operatief ondernemen, hun inaugurele redes aan dit festival.

Van Hedel zal specifiek ingaan op de cooeperatieve samenwerking in nieuwe businessmodellen en hoe je jongeren hierbij kan betrekken. Engelberts wijst in zijn bijdrage op het belang van co-creatie om de transitie in de agrofoodsector te versnellen. Dit zal hij doen door juist met partijen van buiten de sector verbindingen te leggen en jongeren hierbij te betrekken.