Worden Europese afspraken vluchtelingen ook nagekomen?

TV | di 10 nov 2015

Na elke Eurotop worden er nieuwe maatregelen afgekondigd om vluchtelingen op te vangen en ze te herverdelen. Maar worden deze afspraken ook nagekomen?

Gebroederlijk staan ze naast elkaar, de leiders van de individuele lidstaten, na weer een geslaagde Eurotop over het vluchtelingenprobleem. De Europese Commissie luidde enkele weken terug de noodklok en riep de landen op de gemaakte afspraken na te komen.

Zo is in september een overeenkomst gesloten over de verdeling van 160.000 vluchtelingen over geheel Europa. Tot op heden is hieraan slechts in zeer beperkte mate gehoor gegeven. Daarnaast zijn er fondsen beschikbaar gesteld, maar bleek half oktober dat van de 28 landen er slechts vier aan de financiele verplichtingen hebben voldaan.

Vaak blijft het dus bij beloftes. Namens de Commissie sprak ook vicevoorzitter Frans Timmermans zich hierover uit. Hij roept de landen op de daad bij het woord te voegen en betoogt bovendien dat de discussie rondom de problematiek er een zou moeten zijn van normen en waarden, in plaats van een strijd om getallen.

Ook Esther de Lange, vicevoorzitter van de Christendemocratische fractie, de grootste partij in het Europees parlement, spreekt haar verwondering uit over de spierballentaal van onder andere minister-president Mark Rutte. Volgens De Lange heeft hij niet de politieke moed om echt door te pakken.