Europese Rekenkamer heeft gelijk - het roer moet om bij verantwoording Europese uitgaven

Ook dit jaar kon de Europese Rekenkamer weer geen goedkeurende verklaring afgeven over de besteding van de Europese fondsen, omdat het foutenpercentage met 4.4% ver boven de toegestane marge van 2% lag. De Rekenkamer is voorts bezorgd over de capaciteit van lidstaten om de fondsen effectief te gebruiken. De Jong: `Het is te gek voor woorden dat er nieuwe vliegvelden worden gebouwd enkel om geld weg te zetten. Onderzoek naar de noodzaak ervan vond maar in 50% van de projecten plaats. Geen wonder dat een op de drie met EU-geld gebouwde vliegvelden niet winstgevend was. Bij ieder project moet duidelijk worden aangegeven in welke behoefte het concreet voorziet en wat de meerwaarde is van Europese financiering. Met name de vraag of een project ook gerealiseerd zou zijn zonder Europese steun, wordt veel te weinig gesteld. Het gaat hier om belastinggeld: door resultaatgericht te werken kunnen veel kosten bespaard worden'.

SP-Europarlementarier Dennis de Jong: `Ieder jaar blijkt het weer mis te zijn en ieder jaar beloven de Europese Commissie en de lidstaten beterschap. Dit gaat zo niet langer. Bij de evaluatie van de meerjarenbegroting die volgend jaar onder Nederlands voorzitterschap plaatsvindt, moet het rondpompen van geld worden gestopt: hoe gerichter je de fondsen inzet, hoe beter de controle erop kan zijn. Daarnaast moet de meerwaarde van Europese projecten worden aangegeven en moeten de resultaten beter worden verantwoord. Lidstaten die telkens de fout ingaan, moeten financieel worden gekort. En tenslotte moeten alle lidstaten, net als bijvoorbeeld Nederland al doet, een nationale accountantsverklaring op laten stellen. Alleen met een radicaal pakket aan maatregelen kan de situatie verbeteren'.

De SP ageert al jaren tegen de praktijk waarbij alle lidstaten van alle fondsen profiteren. De Jong: `Hoe minder lidstaten profiteren van een fonds, des te beter kan de Europese Commissie toezien op naleving van de voorschriften. Het is belachelijk dat Nederland eerst veel geld naar Brussel moet overmaken en een deel van dat geld weer terugploegt via de Europese fondsen'.

Betrokken SP'ers

Dennis de Jong

Dennis de Jong

Fractievoorzitter Europees Parlement