Duurzame discounter Lidl bespaart 26% op energieverbruik

Duurzame discounter Lidl bespaart 26% op energieverbruik

DOOR Redactie - 10 november 2015

'Duurzaam bouwen loont, weet Marcel Ganzeboom, hoofd bouwzaken bij Lidl Nederland. Vanaf 2018 is in geen van onze 400 filialen meer een gasaansluiting te vinden.' Over wat energiebewust ondernemen Lidl oplevert.

Van duurzaam distributiecentrum met BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat Excellent (2013) tot het eerste gebouw van Nederland met Energielabel A++++ (2014). Lidl Nederland streeft ook in 2015 naar de meest duurzame oplossingen. Diverse filialen zijn gebouwd volgens de maatlat `zeer duurzame utiliteitsbouw'. Deze maatlat is er zowel voor nieuwbouw als voor renovatie utiliteitsbouw.

Lidl heeft voor deze filialen groenverklaringen gekregen omdat die voldoen aan de eisen van de Groenregeling voor zeer duurzame nieuwbouw. De overheid geeft zo belastingvoordeel waardoor banken een lening tegen een lager tarief kunnen aanbieden.

Duurzame standaard

"Het nieuwe Lidl-filiaal in Stein (Limburg) is de standaard voor al onze nieuw te bouwen filialen", zegt Ganzeboom. "LED-verlichting, energiezuinige klimaatinstallaties en hoge isolatiewaarden om een constante temperatuur in het filiaal te behouden zijn maatregelen die bijdragen aan het hoogst haalbare energielabel A++++. Door alle genomen maatregelen bespaart Lidl in Stein 26% op het totale energieverbruik. Daarnaast is filiaal Stein voorzien van 338 zonnepanelen die alle koelingen in het filiaal voorzien van stroom, dat is net zoveel stroom als 20 huishoudens per jaar gebruiken."

Continu energiebewust

Lidl neemt continu het initiatief om energiebewust te ondernemen. Eind 2013 ontving Lidl het ISO 50001 certificaat waarmee energiebewust werken verankerd is in de gehele organisatie. "Ruim 11.000 medewerkers zijn geschoold in efficient omgaan met energie", vertelt Ganzeboom.

Meer maatregelen

"Een andere energiebewuste maatregel is dat wij bij Lidl na 2018 in al onze ruim 400 filialen geen gasaansluiting meer hebben. Ook worden filialen voorzien van oplaadpalen voor alle elektrische voertuigen. Alle nieuw te bouwen filialen voldoen daarmee aan het hoogst haalbare energielabel A++++ en zijn van binnen en van buiten geheel uitgerust met LED-verlichting."

Bijzondere omvang en opzet

Lidl is inmiddels gestart met de bouw van een nieuw distributiecentrum in Waddinxveen van ruim 50.000 vierkante meter. Ook dit distributiecentrum wordt een van de meest duurzame gebouwen van Nederland.

Buiten de Groenregeling zijn er meer regeling die voordeel opleveren. De regeling Energie Investeringsaftrek (EIA) levert gemiddeld 10% voordeel op bij investeringen in energiebesparing. De Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) zijn ook mogelijkheden om voordeling te investeren in milieuvriendelijke technieken.