Misverstanden over de overgang

10 november 2015 Gynaecoloog Haitsma

`De overgang bij vrouwen hoort erbij, daar is niets aan te doen'. Waar of niet? Vera Haitsma, gynaecoloog in het Havenziekenhuis, heldert drie misverstanden over de overgang op.

Misverstand 1. Aan de overgang kun je niets doen.

Vera Haitsma, gynaecoloog in het Havenziekenhuis: "Niet waar, overgangsklachten zijn vaak goed te behandelen. Elke vrouw is anders, elk advies ook. Vrouwen hoeven echt niet met overgangsklachten te blijven lopen."

Misverstand 2. De menopauze is hetzelfde als de overgang.

"Niet waar. De menopauze is de laatste menstruatie die door de eigen hormooncyclus veroorzaakt wordt. De overgang betreft de totale overgangssituatie. Deze begint meestal zo'n 5 jaar voor de menopauze en duurt tot ongeveer 2 of 3 jaar daarna."

Misverstand 3. Hormoongebruik is altijd af te raden.

"Niet waar. Voor sommige vrouwen kan een behandeling met hormoontabletten juist goed helpen. In de overgang verandert de hormonale cyclus, vrouwen kunnen daarvan flink last hebben. Met hormoontabletten herstellen we de situatie van voor de overgang en kunnen we vrouwen door de onrustige overgang helpen. We gebruiken een lage dosering en behandelen zo kort mogelijk." Lees meer over: Met een hormoonbehandeling overgangsklachten verminderen.