Gebouw ministeries van VWS en SZW heropend door Koning

Nieuwsbericht | 10-11-2015 | 13:47

Met het plaatsen van zijn handtekening bij een kunstwerk heeft Z.M. Koning Willem-Alexander vandaag het gezamenlijke gebouw van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) officieel heropend.

Na de heropening kreeg de Koning onder begeleiding van de ministers Edith Schippers (VWS) en Lodewijk Asscher (SZW) een rondleiding door het gebouw. Er werd gestart bij het in de centrale hal (Atrium) gelegen Petit Cafe, dat wordt geexploiteerd door een zorginstelling voor verstandelijke en meervoudige gehandicapten. Mensen met een verstandelijke beperking werken hier onder begeleiding. Voor hen kan dit een opstap zijn naar werk bij een reguliere werkgever. De Koning sprak met een aantal van de Petit Cafe medewerkers. Daarna vervolgde de rondleiding met een bezoek aan een aantal etages van beide ministeries en langs de flexwerkplekken, waarbij de Koning een toelichting kreeg op de architectuur van het interieur. De rondleiding werd afgesloten met een korte informele ontmoeting met een aantal VWS- en SZW-medewerkers.

Samen bewonen

Het heropende gebouw - De Resident- huisvestte al eerder het ministerie van VWS. De renovatie maakt het mogelijk dat de ministeries van VWS en van SZW het gebouw nu samen gebruiken.

Flexwerken

In het gebouw van de twee ministeries staat het zogeheten Nieuwe Werken centraal. De ambtenaren hebben geen eigen vast bureau en vaste telefoon meer, maar nog wel een 'eigen' etage met hun naaste collega's. Zij kunnen op die etage of elders in het pand terecht op flexibele werkplekken. Die varieren van open ruimtes waar meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen werken, tot meer besloten flexibele werkplekken, waar in stilte gewerkt of vergaderd kan worden. Door dit 'flexwerken' kunnen meer mensen met minder ruimte toe. Momenteel werken er 2700 ambtenaren op 2400 flexwerkplekken in De Resident.

Koning Willem-Alexander spreekt tijdens de heropening van het gebouw De Resident met medewerkers van het petit cafe dat in het pand is ondergebracht.