We're all mad here. Alice in Wonderland en filosofie | Lezing door filosoof Nathanja van den Heuvel en Maarten van Gageldonk

dinsdag 10 november 2015

Tijd

19:30 tot 21:30

Locatie

LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen

Organisator(s)

Radboud Reflects

Spreker

Nathanja van den Heuvel en Maarten van Gageldonk

Beschrijving

Alcie in wonderland creative commons

Foto: Creative Commons

Waanzin, wiskunde en taalkronkels, dat is Alice in Wonderland. Maar hoe zit het met de filosofie van Alice in Wonderland? Is Alice waanzinnig of is de wereld om haar heen juist absurd? En is dit onderscheid wel zo gemakkelijk te maken? Wat is waanzin ueberhaupt?

Filosoof Nathanja van den Heuvel laat je de meerdere lagen in Alice ontdekken. Ze vertelt, aan de hand van filosoof Deleuze, over de rol van waanzin in Alice in Wonderland, maar ook over de functie van taal binnen het verhaal.

Het verhaal van Alice is in allerlei vormen verteld en wordt uitgebeeld in literatuur, film, kunst en zelfs een festival. Literatuurwetenschapper Maarten van Gageldonk licht de literaire achtergrond van Alice in Wonderland toe en geeft voorbeelden van de verschillende uitingen van Alice in Wonderland.

Geen avond over Alice zonder passages uit het boek voor te dragen. Stemactrice Fransje Broekema laat je wegdromen met haar meeslepende stem.

Duik in het konijnenhol en dompel je onder in de wondere wereld van Alice.

Nathanja van den Heuvel is promovendus sociaal politieke filosofie aan de Universiteit Leiden.

Maarten van Gageldonk werkt als promovendus aan de Radboud Universiteit en is gespecialiseerd in American Culture en Film History.

Deelname

De lezing is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.