Twee parels uit oeuvre van Conny Janssen op tournee in één programma


I’M HERE & Álbum Familiar met livemuziek van Beppe Costa & filmbeelden van Carel van Hees

Rotterdam, 20151020 -- Herinneringen, familiegeschiedenissen, personages op zoek naar liefde, warmte en erkenning: het Rotterdamse gezelschap Conny Janssen Danst presenteert twee bijzondere choreografieën in één programma, dat van november ’15 t/m februari ’16 te zien is in de Nederlandse theaters. In I’M HERE (2005) zien we ‘Het stadse leven in vloeibare danstaal' (Volkskrant) met de stad als dynamische metropool in de fotografie en filmbeelden van Carel van Hees. ‘De choreografie is inventief, heeft een weldadige humor...Het zijn zeven mensen van vlees en bloed die daar op het toneel staan’, schreef NRC-Handelsblad over Álbum Familiar (2001).

In I’M HERE maken we kennis met tien personages die, hoe verschillend ook, allen op zoek zijn naar liefde, warmte en herkenning. Ze komen te voorschijn uit de stad, een dynamische metropool die telkens verandert. De stuwende kracht is het zoeken naar menselijk contact.

In dit zelfgecreëerde niemandsland ontsluieren ze elkaars geheimen, wakkeren ze elkaars verlangens aan en proberen ze hun instincten terug te vinden.

I’M HERE is onderdeel van ‘De Stad’, een reeks voorstellingen waarmee Conny Janssen tussen 2001 en 2006 in samenwerking met verschillende kunstenaars de stad vanuit diverse hoeken belichtte. Voor I’M HERE -  het eerste deel van dit vierluik – nodigde Conny Janssen de Rotterdamse fotograaf en filmmaker Carel van Hees uit. Fotograaf en choreograaf delen hun fascinatie voor mensen en hun gedrag. Liefde, verlangen, troosteloosheid, ontroering en humor zijn thema’s die in het werk van beiden te vinden zijn. De beelden van Carel van Hees vormen de omgeving waarin de voorstelling zich afspeelt. Hij toont de werkelijkheid op het toneel terwijl Conny Janssen zoekt naar wat er zich achter die werkelijkheid verschuilt.  

Álbum Familiar is een choreografie voor drie vrouwen en vier mannen die elkaar ontmoeten voor een portrettengalerij. ‘Al bladerend’ komen herinneringen boven, flarden van persoonlijke en familiegeschiedenissen. De muziek lijkt telkens iets te maken te hebben met de persoonlijke geschiedenissen van de personages. 

Álbum Familiar, speciaal gemaakt voor de DANScombinatie 2 in het voorjaar van 2001, werd veelvuldig gespeeld op festivals in binnen- en buitenland. 

Voor de hernieuwde versie gaat Conny Janssen het muzikale avontuur aan met Beppe Costa (Orkater, Koefnoen, ROtheater).Deze muzikale duizendpoot van Italiaanse afkomst componeert nieuwe muziek die hij ook live uitvoert. 

“Een menselijke voorstelling, potdorie, om te janken zo mooi. Bij Conny Janssen zit je niet naar gestileerde zeepbelkunst te kijken, maar naar het  leven zelf.”

(Lowlands 2001, Live XS over Álbum Familiar)

Speeldata I’M HERE & Album Familiar:

Try outs: do 12 november, Stadstheater Zoetermeer & vr 20 november, Rotterdamse Schouwburg

Première: za 21 november 2015, Rotterdamse Schouwburg

Tournee: t/m 27 februari 2016, speellijst:

http://www.connyjanssendanst.nl/voorstelling/im-here-album-familiar-2/

Credits I’M HERE & Album Familiar:

Choreografie: Conny Janssen

Dansers: O.a. Adi Amit, Davide Bellotta, Christiaan De Donder, Yoko Ono Haveman (stage), Yanaika Holle, Martijn Kappers, Mitchell-lee van Rooij, Milang Lie Meeuw Lew, Patrick Di Quirico (stage), Courtney Robertson (stage), Mariko Shimoda, Remy Tilburg, Tuan Tran (stage)

Toneelbeeld: Thomas Rupert

Dramaturgie: Judith Wendel

Kostuumontwerp: Babette van den Berg

Fotografie & Filmbeelden I’M HERE: Carel van Hees

Live muziek Álbum Familiar: Beppe Costa

CONNY JANSSEN DANST, gevestigd in Rotterdam, is sinds 1992 een van de meest toonaangevende moderne dansgezelschappen in Nederland. Het werk van artistiek leider Conny Janssen staat breed bekend om de sterk fysieke en theatrale kracht van de dansers en de verrassende diversiteit van haar voorstellingen, waarin hoogkwalitatieve dans altijd centraal staat. De thematiek van de grote stad vormt een belangrijke voedingsbodem. Conny Janssen is specialist in het creëren van voorstellingen op locatie: van schouwburg tot fabriekshal, van kerk tot parkeergarage. Door verbindingen aan te gaan met kunstenaars en instellingen uit de wereld van fotografie, film, architectuur, theater en muziek, plaatst Conny Janssen haar dans in een breder perspectief. Het werk van Conny Janssen werd veelvuldig onderscheiden en is te zien op diverse festivals. Daarnaast is Conny Janssen Danst een broedplaats voor jong talent. Zowel jonge dansers als jonge dansmakers krijgen de kans zich binnen de professionele omgeving van het gezelschap te ontwikkelen. Het gezelschap is hiermee een belangrijke ambassadeur van de moderne dans. www.connyjanssendanst.nl





Conny Janssen Danst