Raad voor krachtiger, gastvrijer en groener centrum in 2030


RSS

Actueel bericht, 11 november 2015

Onder de noemer `Hoofdstad van de Achterhoek' voert Doetinchem tot 2030 maatregelen uit om de binnenstad te versterken, in nauwe samenspraak met ondernemers, eigenaren en bewoners. Dat heeft de gemeenteraad donderdag 5 november besloten. In de begroting wordt hiervoor jaarlijks een miljoen
euro vrijgemaakt.

Honderden inwoners waren op een of andere manier bij de voorbereiding van de visie betrokken. Groen en water, zoals een directe verbinding met de Oude IJssel, vormen daarin belangrijke elementen.

Samenwerking met vooral ondernemers is voor de uitvoering cruciaal. Het beschikbare miljoen is vooral `aanjaaggeld', aldus verschillende woordvoerders en het college. ,,Dit plan heeft alleen kans van slagen als alle partijen hun aandeel leveren in de vorm van co-financiering", zei CDA'er Vonk.

Uit de vijfhonderd aangedragen ideeen zijn na afweging zestig haalbare en gewenste acties gefilterd. Ze varieren van evenementen, een stadstrand, bereikbaarheid en overdekt winkelen tot een markthal voor streekproducten. D66 wist er per motie nog een webwinkel aan toe te voegen.

Over de inhoud van het `aanvalsplan binnenstad' verschilden de tien raadsfracties weinig van mening. Zorgen waren er wel over de titel `Hoofdstad van de Achterhoek'. Dat zou tot onnodige irritaties in omliggende gemeenten kunnen leiden. GBD'er De Rechteren van Hemert ziet meer in termen als
`hoofdplaats' of `centrumgemeente'.

Een actie van SP, PvdA en GBD om de kosten alvast gelijk te verdelen over alle (markt)partijen, haalde het niet. Een ruime meerderheid kon zich wel vinden in het VVD-voorstel extra criteria toe te voegen: het aanvalsplan moet het ondernemerschap in het centrum versterken en de omzet verhogen.