Wat doet Bloemendaal voor de opvang van vluchtelingen?


donderdag 12 november 2015

Bloemendaal participeert in de regionale aanpak van vluchtelingenopvang door het creeren van (tijdelijke) huisvesting voor statushouders die nu in de AZC's verblijven. Bloemendaal biedt dus geen mogelijkheden voor crisis-, nood- of reguliere opvang van vluchtelingen. Door versnelde
huisvesting van statushouders worden de AZC's ontlast waarmee zij meer beschikbaarheid hebben voor de opvang van vluchtelingen.

De locaties die wij kansrijk achten zijn Dennenheuvel (maximaal 160 personen) en GGZinGeest (maximaal 100 personen). Het college onderzoekt in samenwerking met de eigenaren en het COA of de gebouwen tijdelijk beschikbaar gemaakt kunnen worden voor statushouders.

Daarnaast zal de gemeente Bloemendaal zich inspannen om de locaties geschikt te maken voor permanente bewoning door diverse groepen, dat wil zeggen naast statushouders ook jongeren die wachten op huisvesting in Zuid-Kennemerland en mensen die uit een `voorziening beschermd wonen' komen.
Hiermee geeft het college gehoor aan de wens van bewoners om doelgroepen gemengd te huisvesten, zodat de druk op de sociale woningmarkt niet nog groter wordt.

Zodra wij concrete informatie hebben over welke locaties gerealiseerd kunnen worden voor het tijdelijk huisvesten van statushouders, wanneer en om hoeveel statushouders het gaat, informeren wij de omwonenden en andere betrokkenen zo spoedig mogelijk. Vanzelfsprekend nemen we alle Ideeen,
vragen of zorgen van onze bewoners serieus. We organiseren bewonersbijeenkomsten om met elkaar in gesprek te gaan.

Bewoners van Bloemendaal vinden informatie over actuele ontwikkelingen op www.bloemendaal.nl/vluchtelingen. Vragen kunnen gesteld worden via vluchtelingen@bloemendaal.nl.