Update donderdag 12 november: vondst dode baby's


Op donderdagmiddag 8 oktober werd er op de Schelde in een tas een overleden baby aangetroffen. De politie doorzocht in verband met de vondst van de baby een woning in deze straat en trof hier nog een lichaampje van een tweede baby aan. Inmiddels is een vrouw aangehouden, waarbij uit
dna-onderzoek is gebleken dat zij de moeder is van de twee baby's die in Heerhugowaard zijn gevonden en de moeder van de baby die vorig jaar in park Rekerhof in Alkmaar is gevonden.

Update donderdag 12 november

PERSBERICHT OPENBAAR MINISTERIE

Moeder dode baby's langer vast


De 31-jarige moeder van de drie dode baby's die in Heerhugowaard en Alkmaar werden gevonden, blijft nog zeker 90 dagen in voorlopige hechtenis. De rechtbank heeft deze vordering van het Openbaar Ministerie toegewezen.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de twee baby's in Heerhugowaard meisjes waren. Al eerder was bekend dat de baby uit Alkmaar een meisje was. Het is gezien de staat van de lichaampjes niet met forensisch onderzoek vast te stellen of de baby's levend of dood geboren zijn. Ook is niet
vast te stellen hoe lang zij al dood zijn. Wel wordt gekeken of bij benadering vastgesteld kan worden wanneer zij geboren zijn. Dit onderzoek zal lange tijd duren.

Ook het zogeheten tactisch onderzoek wordt voortgezet, onder meer door het horen van getuigen. Verder moet onderzoek worden gedaan naar de psychische gesteldheid van de verdachte. Daartoe vraagt het OM de rechtbank haar ter observatie te laten opnemen in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen
onderzoeken onder meer de mate van toerekeningsvatbaarheid en de kans op recidive en adviseren over een eventuele behandeling. De rechter-commissaris beslist hierover. Dit is overigens een beslissing die niet openbaar is.

Gebleken is dat de bewoonster van de woning in Heerhugowaard waar de twee baby's gevonden werden, niet wist dat de baby's bij haar lagen. Ook anderszins is zij niet betrokken geweest.

Update vrijdag 30 oktober

PRSBERICHT POLITIE

Aangehouden vrouw ook moeder baby Rekerhout

De 31-jarige moeder van de twee dode baby's die begin deze maand in Heerhugowaard werden gevonden is ook de moeder van de baby die op 3 december 2014 in het Alkmaarse park Rekerhout werd aangetroffen. Dat is uit dna-onderzoek gebleken. Er zijn op dit moment geen redenen om aan te nemen dat er
andere vondsten gedaan zullen worden.

De vrouw uit Alkmaar is woensdag aangehouden en vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat zij nog zeker 14 dagen in voorlopige hechtenis blijft. Het onderzoek is nog in volle gang, onder meer naar de psychische toestand van de vrouw. Daarom worden verder geen
mededelingen gedaan.

Update woensdag 28 oktober

PERSBERICHT POLITIE

Moeder overleden baby's bekend

Woensdagochtend 28 oktober is een 31-jarige vrouw uit Alkmaar aangehouden in verband met het onderzoek naar de aangetroffen overleden baby's in Heerhugowaard. Het DNA van de vrouw komt overeen met de twee baby'tjes die begin deze maand werden aangetroffen in een woning aan de Schelde in
Heerhugowaard.

De verdachte zit in de beperkingen. Dit betekent dat zij alleen met haar advocaat contact mag hebben. Om die reden worden er verder geen mededelingen gedaan over het onderzoek.

Update maandag maandag 26 oktober
De knuffels en bloemen in Schelde zijn vandaag weggehaald. De knuffels worden tot nader order bewaard bij de gemeente. Ook de condoleanceregisters zijn weggehaald uit het wijkkantoor en het gemeentehuis. Die worden eveneens door de gemeente bewaard.

Vanaf vandaag zijn er geen dagelijkse updates meer op deze website. Zodra de politie met nieuws uit het onderzoek naar buiten treedt, wordt dat hier gemeld.

Update vrijdag 23 oktober
De medewerkers van MET Welzijn Heerhugowaard stoppen met ingang van maandag 26 oktober met de continuebezetting in het wijkkantoor in Spaarne. Wel zijn ze tot vrijdag 30 oktober meer malen per dag op straat in de wijk te vinden.

Update woensdag 21 oktober
Burgemeester Han ter Heegde heeft om 14.00 uur een bezoek gebracht aan Schelde en het wijkkantoor in Spaarne en heeft daar gesproken met bewoners. 'De vondst van een tweede dode baby heeft mij zeer geschokt. Het is een nieuwe dreun, voor u en de hele buurt', zei hij.

MET Welzijn Heerhugowaard is de komende dagen nog van 10.00 tot 20.30 uur in de wijk ter ondersteuning van bewoners.
De GGD Hollands Noorden heeft een aantal adviezen op een rijtje gezet hoe om te gaan met de emoties rond de vondst van de dode baby's.

Update dinsdag 20 oktober

Politiepersbericht
Op donderdagmiddag 8 oktober werd er op de Schelde in een tas een overleden baby aangetroffen. De politie doorzocht in verband met de vondst van de baby een woning in deze straat en trof hier nog een lichaampje van een tweede baby aan.

De vondst van de tweede baby werd niet eerder gemeld omdat de politie eerst DNA onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) liet doen om te onderzoeken of de baby's verwantschap hadden met de 34-jarige bewoonster of de 35-jarige vrouw die spullen in de woning op Schelde in opslag
had staan. Geen van beiden blijkt de moeder van de baby's te zijn. Hun rol in deze zaak wordt verder onderzocht.

De politie kan zich voorstellen dat deze bijzondere zaak emoties losmaakt en vragen oproept. Wij vragen echter begrip voor onze terughoudendheid in de informatieverstrekking, bijvoorbeeld met betrekking tot geslacht en of de baby's onderling verwant zijn. Er is al veel informatie publiek
geworden. Dat kan het onderzoek bemoeilijken. Zowel mogelijke getuigen als verdachten kunnen immers beinvloed zijn.

Update vrijdag 16 oktober
De organisatie van de stille tocht heeft de knuffels op de gedenkplaats in Schelde weggehaald en overgedragen aan de gemeente. Die bewaart ze tot duidelijk wordt wat er mee gedaan moet worden. De kaarsjes en bloemen blijven wel liggen.
Ook de condoleanceregisters in het wij(k)antoor in de Rivierenwijk en het gemeentehuis zijn weggehaald en worden bewaard.

Update donderdag 15 oktober: stille tocht



Om 19.00 uur begon in Schelde de stille tocht voor Sterrenkind, zoals de wijkbewoners de baby hebben genoemd die op 8 oktober dood werd gevonden in een schuur in Schelde. Burgemeester Han ter Heegde zei voorafgaand aan de stille tocht dat hij hoopt dat mensen straks niet oordelen als de
resultaten van het politie-onderzoek bekend worden. 'Familiezaken zijn vaak zo complex dat die voor ons niet te bevatten zijn'. Verwijzend naar Sterrenkind zei hij dat deze baby nu een ster in het firmament is. 'Als we naar die sterrenhemel kijken zien we daar dus ook ons sterrenkind. Moge het
ruste in vrede.'

Update donderdag 15 oktober
De stille tocht op donderdag 15 oktober begint om 19.00 uur in Schelde. Zie het routekaartje.

Update woensdag 14 oktober
De stille tocht op donderdag 15 oktober begint om 19.00 uur in Schelde en gaat vervolgens via Vecht, Linge en Rijn weer terug naar Schelde. Burgemeester Han ter Heegde en wethouder Carolien van Diemen lopen mee.
Het onderzoek van de politie loopt nog.

Update maandag 12 oktober
Burgemeester Han ter Heegde zal namens het college van Burgemeester en Wethouders meelopen met de stille tocht die gepland staat voor donderdag 15 oktober.
Het onderzoek van de politie naar aanleiding van de vondst van de dode baby is nog in volle gang. In het belang van dat onderzoek kunnen daarover nog geen mededelingen worden gedaan.
De woning is inmiddels wel weer vrij gegeven.

Update zaterdag 10 oktober
Loco-burgemeester Carolien van Diemen heeft vanochtend een bezoek gebracht aan de Rivierenwijk. In het Wij(k)antoor aan het Spaarne heeft zij met bewoners gesproken en het condoleanceregister getekend. Zij is ook in Schelde geweest.
Medewerkers van MET Welzijn Heerhugowaard zijn al sinds donderdag 8 oktober in de wijk om met bewoners te praten en hen te ondersteunen.
Het onderzoek van de politie naar aanleiding van de vondst van de dode baby is nog in volle gang. In het belang van dat onderzoek worden daarover nog geen mededelingen gedaan.

Update vrijdag 9 oktober
De gemeente heeft condoleanceregisters geopend in het Wij(k)antoor in het Spaarne in de wijk en in het gemeentehuis, waarin mensen hun medeleven kunnen betonen.
Bewoners van de Schelde en omgeving zijn door de gemeente via een brief nader geinformeerd.
Medewerkers van MET Welzijn Heerhugowaard zijn vanaf nu dagelijks in de wijk om met mensen te spreken en ze te ondersteunen.
Loco-burgemeester Gido Oude Kotte en de directeur Veiligheid van de gemeente hebben een bezoek gebracht aan de mevrouw die de dode baby heeft gevonden.

12 november 2015