Startschot Mantelzorgcampagne `Oog voor de Mantelzorger'


Startschot Mantelzorgcampagne `Oog voor de Mantelzorger'

Op de vooravond van de `Dag van de Mantelzorg' gaf wethouder Marianne Smitsmans maandagmiddag in de Tuinzaal van de Gemeente Roermond het startschot aan de campagne `Oog voor de Mantelzorger'.

Wethouder Marianne Smitsmans: "Geweldig dat er vanmiddag zoveel verschillende organisaties zijn die in gesprek willen gaan over mantelzorg met elkaar en met mantelzorgers. Dat geeft aan dat de betrokkenheid groot is en dat mensen open staan om te luisteren naar mantelzorgers." De bijeenkomst
vormt de start van een reeks gesprekstafels waarbij mantelzorgers, wijkraden, zorginstellingen, werkgevers, verenigingen en andere maatschappelijke organisaties met elkaar in gesprek gaan om bewustzijn te creeren in de omgeving van de mantelzorger.

Inspirerende spreekster

Marjo Brouns, een `Sprekende Mantelzorger', deed een prikkelende bijdrage door als mantelzorger haar persoonlijke verhaal te delen met de deelnemers. Haar boodschap: "vraag me niet hoe zwaar het is en vertel me niet dat ik er `ook even tussen uit moet', maar vraag me hoe ik de zorg voor mijn
naaste ervaar, en vooral: luister naar me!".

Oog en oor voor de mantelzorger

Dat is wat de gemeente beoogt: luisteren naar wat er gezegd wordt aan de gesprekstafels die gaan volgen in 2016 op verschillende locaties in Roermond. De gemeente verwacht vanuit deze gesprekstafels ideeen voor concrete acties en input voor het gemeentelijk beleid, maar ook voor de
organisaties en mantelzorgers die aansluiten bij de gesprekstafels. Meer oog en oor voor de mantelzorger maakt zorgen mogelijk en geeft de mantelzorger ruimte en inspiratie voor zichzelf.

Een luisterend oor

Een impressie van vragen en reacties van de gesprekstafels:

* "Als er echt begrip is, durf je ook te hulp te vragen."
* "Organisaties hoeven mantelzorgers niet te vinden, zorg dat je als organisatie gevonden wordt."
* "Heb oog voor de zorg en ondersteuning die nodig is in het weekend."
* "Wie in de buurt is mantelzorger, weten we dat als omgeving?"
* "Werknemers die mantelzorger zijn, maak het bespreekbaar. En werkgever, weet je wie mantelzorger is en heb je er aandacht voor?"

Genoeg gespreksstof voor alle betrokkenen. Dat is wat wethouder Smitsmans concludeerde na deze middag: "We moeten met elkaar in gesprek blijven om een beeld te krijgen wat nodig is om de zorg samen te delen, nu en in de toekomst. Met mantelzorg komen we allemaal, vroeg of laat, in aanraking.
Daarom is het goed om te luisteren naar alle betrokkenen."

Stokje overdragen

Aan het einde van de bijeenkomst werd daarom ook het stokje overgedragen aan het Zorgteam Roermond en het Dorpscomite Leeuwen. Zij organiseren de volgende gesprekstafel. Dezelfde middag meldden zich nog twee andere organisaties die volgend jaar een gesprekstafel organiseren. Organisaties,
bedrijven en instellingen die zelf een gesprekstafel willen organiseren of die meer informatie willen, kunnen contact opnemen met Gertie Poels via oogvoordemantelzorger@roermond.nl.