Aanleg amfibieenpoelen in Stadsbos013


12 november 2015
[IMG]

In Stadbos013 worden in november en december 8 amfibieenpoelen aangelegd. De 16 poelen die er al zijn, krijgen onderhoud.

De nieuwe poelen komen in de omgeving van de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg en Reeshofdijk, Zwartvenseweg en Gilzerbaan - Bels Lijntje. De poelen worden op kleine afstand van elkaar aangelegd, zodat deze afstand te overbruggen is voor amfibieen. Ook andere diersoorten, zoals
libellen, waterplanten en vleermuizen profiteren van de poelen. 3 poelen komen in het bosgebied te liggen om de ecologische verbindingszone te realiseren. Hiervoor worden bomen gekapt. Er is zorgvuldig gekeken welke bomen gekapt kunnen worden. Markante bomen blijven zo veel mogelijk behouden.

Amfibiesoorten behouden

Amfibieen zijn een belangrijke graadmeter van hoe het met de natuur gaat. De afgelopen jaren zijn belangrijke amfibieensoorten, zoals de heikikker, uit Tilburg verdwenen. Maar er komen nog steeds bijzondere soorten voor zoals de kamsalamander. Om amfibieen in Tilburg te behouden, is het
belangrijk dat de leefgebieden met elkaar verbonden worden. Om die reden worden de poelen aangelegd in Stadsbos013. Via deze nieuwe poelen kunnen verdwenen soorten zich opnieuw vestigen.

Uitvoering

De aanleg van de poelen is een project van Bureau Natuurbalans-Limes Divergens BV, gemeente Tilburg, TWM-gronden en Stichting RAVON. Het project krijgt subsidie van de Provincie Noord-Brabant. De werkzaamheden duren tot en met week 52. De oplevering is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Kijk voor meer informatie op www.stadsbos013.nl