Mahmmoud (31): Het maakt mij niet uit welk geloof iemand heeft


donderdag, 12 november 2015

door: Blogger

In sporthal De Waterakkers aan de Kerkweg vangt de gemeente tot woensdag 18 november 135 vluchtelingen uit Syrie en Eritrea op. Mannen, vrouwen en kinderen. Woensdagmiddag 11 november kwamen zij aan, vanuit een andere crisisnoodopvang in Zandvoort. Ruim 300 Heemskerkse vrijwilligers boden de
afgelopen dagen hun hulp aan.

Mahmmoud (31) uit Syrie zit donderdagavond met een paar landgenoten aan een van de tafels die in de sporthal zijn neergezet. Het is voor hem en veel andere vluchtelingen uit de groep minstens de vijfde plek waar ze tijdelijk verblijven. Ze zijn het inmiddels gewend om in sporthallen te slapen.
Omar (12) is blij in Heemskerk, want hier is veel ruimte. Hij is samen met zijn oudere broer naar Nederland gevlucht. Hun ouders zijn nog in Syrie.

Baby Abdullah (7 maanden) huilt. Zijn moeder vertelt in het Arabisch wat er aan de hand is. "Zijn tandjes komen door", vertaalt Mahmmoud. Ze zegt nog iets en kijkt Mahmmoud aan. "Ze durft het eigenlijk niet te zeggen, want ze wil niet klagen, maar de douches waren zo koud."
Vrijwilligerscooerdinator Walter noteert het later op zijn laptop in een logboek. Daarin staat alle informatie die hij aan zijn collega's door wil geven.

Het hele managementteam van de gemeente heeft zich opgegeven om de cooerdinatie van de vluchtelingenopvang op locatie te doen. Vrijdagochtend draagt Walter alles over aan een collega. "We zijn nu 24 uur verder sinds de groep uit Zandvoort aankwam en het loopt op rolletjes." Zijn telefoon
rinkelt voortdurend. Er moet van alles geregeld worden. Voor de volgende dag moet extra brood worden besteld. "Turks brood, geen Nederlands brood", zegt hij. Vrijwilliger Aad heeft medicijnen opgehaald. Walter noteert alle medische gegevens van de vluchtelingen in het logboek.

Mahmmoud vertelt dat hij het wel snapt als Nederlanders zich zorgen maken over al die vluchtelingen die het land binnenkomen. "De extremisten geven de Islam een slechte naam. Niemand heeft het recht om een ander te vermoorden. Het maakt mij niet uit welk geloof iemand heeft. We zijn allemaal
mensen." Hij roept een christelijke landgenoot, een oudere man met een tattoo van een kruis in zijn nek, en geeft hem een hand.
Het lijkt Mahmmoud geen goed idee als hij op de foto gaat. Misschien is dat gevaarlijk voor hem.