Nationaal Monumentencongres 12 november 2015

5 oktober 2015

Op donderdag 12 november 2015 vindt de vierde editie plaats van het Nationaal Monumentencongres in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum. Dit jaar is het thema 'Koers 2020'. Hoe ziet de monumentenzorg er over vijf jaar uit? En welke maatschappelijke ontwikkelingen hebben daar in de tussenliggende tijd invloed op?

Congresbeeld-NMC-2015-smal.jpgVeranderende samenleving

De samenleving verandert - als altijd. Veranderingen die de positie en de koers van de monumentenzorg beinvloeden. Zoals de digitalisering, die heeft gezorgd voor een enorme informatie-uitwisseling. Of de minder zichtbare kanteling in de economie: van producten naar diensten. Van minder 'hebben' naar meer 'delen'. En de breed gedragen wens en alom geaccepteerde noodzaak tot verduurzaming. Het zijn zonder meer ontwikkelingen die ook de financiering, filosofie en exploitatie van monumentaal erfgoed beinvloeden. Dat vraagt van de sector om innovatie en een open houding. Hoe volgt de monumentenzorg deze ontwikkelingen - met behoud van kwaliteit en vakmanschap?

Kansen grijpen

Met een dynamisch programma en de nodige realiteitszin gaat het Nationaal Monumentencongres dieper op deze vraag in. Plenair en in twee rondes van tien interactieve fringemeetings, komen vragen aan de orde als: Wat vragen deze veranderingen van onze manier van werken? Kunnen we nog beter samenwerken en gebruik maken van elkaars expertises? En hoe versterken we onze rol in deze netwerksamenleving?

Voor wie?

o Erfgoedorganisaties o Steunpunten / Erfgoedhuizen

o Kenniscentra o Architecten, stedenbouwers, planologen

o Projectontwikkelaars o Restauratie- en aannemersbedrijven

o Woningcorporaties o Bestuurders & ambtenaren van overheden

o Vastgoedbeheerorganisaties o Provinciale landschappen, waterschappen

o Adviesbureaus o Monumenteneigenaars

Het volledige programma, de fringemeetings en kaarten vindt u op www.monumentencongres.nl* ***