Novemberlezingen: Uit de plooi - mode in tijden van verlichting

12nov2015

12.30 - 13.00

Novemberlezingen: Uit de plooi - mode in tijden van verlichting

In samenwerking met Het Genootschap Amstelodamum

12nov2015 12.30 - 13.00

Lezing

Dit jaar staan de Novemberlezingen van het Genootschap Amstelodamum in het teken van mode. Deel 2: mode in tijden van de verlichting. Met Leonie Sterenborg.

Hoe zag de mode eruit in de tijd van de Verlichting? In deze tweede Novemberlezing ligt de nadruk op het verschil tussen informele en formele kleding: de negligekleding, voor binnenhuis, en de kleding voor buitenshuis. Een onderscheid dat we vandaag de dag ook nog maken. Daarnaast komen ook de tot de verbeelding sprekende hof- en galakleding ter sprake, zoals de grande parure voor dames en het habit a la francaise voor heren.

-

Over de spreker

Leonie Sterenborg heeft na de studies middeleeuwse kunstgeschiedenis en museumstudies aan de Universiteit van Amsterdam bij verschillende musea gewerkt. Bij zowel het Gemeentemuseum Den Haag en het Museum Rotterdam hield zij zich bezig met kostuums. Van 2010 tot 2015 was zij als junior-conservator mode & kostuum aan het Amsterdam Museum verbonden. In juni 2015 ging zij aan het werk bij het Tassenmuseum Hendrikje.

Novemberlezingen

De Novemberlezingen van het Genootschap Amstelodamum worden, zoals gebruikelijk, gehouden op de donderdagen van 12.30-13.00 uur, dit jaar op 5, 12, 19 en 26 november. Het onderwerp van dit jaar is Mode. Ook dit jaar zijn de lezingen, dankzij een genereuze donatie, gratis.

Het Genootschap Amstelodamum

Het Genootschap Amstelodamum, opgericht in 1900, heeft tot doel de kennis van en de belangstelling voor het verleden en heden van Amsterdam te bevorderen. Hiertoe geeft het vier maandbladen en een jaarboek per jaar uit, organiseeert excursies, symposia lezingen. Recentelijk is het accent steeds meer komen te liggen op de wetenschappelijke bestudering van de geschiedenis van Amsterdam. Daarnaast blijft het genootschap zich inzetten bij bedreiging van het culturele erfgoed van Amsterdam en voor een zorgvuldig en verantwoord monumentenbeheer.

* Website Genootschap Amstelodamum

-

Komende novemberlezingen:

* Deel 3: Modemagazijnen en de modernisering van het Amsterdamse winkellandschap

* Deel 4: Mannen, mode & identiteit

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25