Mensbeelden en strafrecht

12nov2015

17.00

Mensbeelden en strafrecht

Debat i.s.m. Commissie Psychoanalyse en Maatschappij van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse

12nov2015 17.00

Debat

Hansa van Ramshorst en Frans Schalkwijk, beiden psychoanalitici, organiseren enkele malen per jaar een debat. Tijdens deze bijeenkomsten gaan psychoanalytici en wetenschappers met elkaar in gesprek vanuit hun eigen discipline. Zij wisselen de laatste ontwikkelingen uit om tot nieuwe inzichten te komen rond het thema van de avond: mensbeelden en strafrecht.

Mensbeelden en strafrecht

Idealiter nemen rechters hun besluiten alleen op feitelijk bewijsmateriaal, maar dit is natuurlijk niet mogelijk. Menselijkerwijs zullen door rechters uitspraken worden gedaan waarin hun eigen innerlijke normen en waarden meespelen. Fascinatie voor en afkeer van het grensoverschrijdend handelen of de persoon van de verdachte kan al dan niet bewust meespelen in de betrokkenheid van de beoordelaar. Maar minstens zo belangrijk is of de rechter rekening houdt met de mogelijkheid dat de verdachte onbewuste motieven heeft die meespelen bij het delict.

Hierover gaan Lonneke Stevens, Jurjen Piena en Theo Horsman, respectievelijk strafrechtwetenschapper, rechter en psychiater-psychoanalyticus, met elkaar in gesprek.

Over de sprekers:

Theo Horsman is vrijgevestigd psychiater/psychoanaliticus.

Jurjen Piena is senior rechter, strafsector Rechtbank Amsterdam

Lonneke Stevens is universitair hoofddocent straf(proces)recht aan de Vrije Universiteit.

Blijft u eten?

U bent van harte uitgenodigd om na afloop te blijven voor de clubschotel voor 15 euro, een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs. Zo heeft u de mogelijkheid weer op tijd te vertrekken. Leden krijgen 15% korting.

Programma

* 17.00 uur inloop

* 17.30 uur start debat

* 18.45 uur einde debat

* aansluitend diner (optioneel)

Aanmelding

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam +31 (0)20 525 1570

Gepubliceerd door Amsterdamse Academische Club