Nieuwe methodes voor analyse multimediabewijs

12nov2015

16.00

Nieuwe methodes voor analyse multimediabewijs

Forensic Science

12nov2015 16.00

Oratie

De hoeveelheid multimedia-data neemt toe. Daarom zijn er snellere en betere methoden nodig om deze data als bewijs te kunnen gebruiken, stelt Zeno Geradts in zijn oratie.

Door toenemend gebruik van digitale apparaten zoals smartphones, camera's en cloud-systemen, maar bijvoorbeeld ook geo-imagingsatellieten, is de hoeveelheid multimedia met standaard software niet meer goed te verwerken. Daarbij veranderen software en apps snel. Dit zorgt ervoor dat het vinden van bewijs uit deze hoeveelheid data is als het zoeken naar een naald in een hooiberg, vindt Geradts.

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft samen met de politie in oktober een big data-platform in gebruik genomen. Nieuwe methodes van deep learning zorgen ervoor dat onderzoek aan grote hoeveelheden data mogelijk worden, ook in video en beeldmateriaal. De methodes die mede door Geradts worden ontwikkeld, kunnen worden ingezet in platforms om de zoekmethodes te verbeteren, zodanig dat deze ook als bewijs in de rechtbank standhouden.

Dhr. prof. dr. ing. Z.J.M.H. Geradts, bijzonder hoogleraar Forensic Data Science: Evidence from Big Multimedia Data.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting