CDA: Meer geld voor Defensie keihard nodig: EUR200 miljoen meer dan het kabinet

12/11/2015

CDA: Meer geld voor Defensie keihard nodig: EUR200 miljoen meer dan het kabinet

Het kabinet heeft teveel bezuinigd op Defensie, doet nu te weinig en handelt te laat. Dat zei CDA woordvoerder Raymond Knops bij de behandeling van de Defensiebegroting. Hij verweet het kabinet `onvoldoende oog te hebben voor de grote problemen die op ons afkomen'. Hij doelde daarmee op de gevolgen van de instabiliteit in de landen aan de randen van Europa, zoals vluchtelingenstromen en terrorismedreiging. Er trekt een `Perfect Storm' samen om Europa. Knops wees op de erkenning en het besef dat de overheid een directe verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van onze collectieve veiligheid. Het is een exclusieve taak van regering en parlement. Veiligheid gaat elke inwoner van Nederland aan. Het conflict kan ons opzoeken.

Knops: "De militairen waar ik tijdens werkbezoeken mee spreek hebben de afgelopen jaren steeds minder collega's gekregen. De organisatie is ingekrompen, het materieel staat stil, oefeningen worden afgeblazen, sommige munitie is op. De economische crisis is voorbij, zo horen we het kabinet zeggen. Er is geld voor EUR5 miljard lastenverlichting. Maar bij Defensie zijn de gevolgen nog lang niet voorbij. De Defensie-uitgaven bevinden zich op een historisch dieptepunt. Nederland heeft nog nooit zo weinig aan Defensie uitgegeven en heeft nog nooit zo'n kleine krijgsmacht gehad. De kleinste van Europa zelfs, afgemeten naar inwonertal. Bij alle krijgsmachtdelen is van alles tekort of te weinig, en wordt teveel gevraagd van te weinig mensen." Het is volgens Knops zelfs de vraag of de krijgsmacht nog wel kan voldoen aan zijn grondwettelijke taken.

De minister heeft drie cruciale moties niet uitgevoerd, maar vooruitgeschoven. De gaten worden nu maar gedeeltelijk gedicht, om in de toekomst weer groter te worden. De Marine dreigt wat weg te zinken. De aanschaf van onbemande vliegtuigen wordt met zeven(!) jaar uitgesteld. Hoe zijn we in deze situatie terecht gekomen, en hoe komen we eruit? Het kabinet Rutte 2 heeft volgens het CDA al EUR300 miljoen bezuinigd op Defensie. Knops pleitte voor een onderzoek door de Rekenkamer, net als bij de AIVD is gebeurd, om de effecten van die bezuinigingen in kaart te brengen. Onduidelijk is bovendien hoe groot de financiele problematiek is en hoeveel het kost om de knelpunten op te lossen. Het CDA verzoekt minister Hennis om openheid van zaken.

Ook op het budget voor missies is bezuinigd. Knops riep de minister opnieuw op om alle middelen van het Budget Internationale Veiligheid voor Defensie te behouden. Het kabinet pakt niet aan, maar schuift door. Het CDA doet dat niet en trekt 200 miljoen euro meer uit voor Defensie dan het kabinet. De extra middelen zijn onder meer bestemd voor het verbeteren van geoefendheid en voortzettingsvermogen, alsmede gevechtssteun- en ondersteuning. Ook wil het CDA houwitsers en mijnenjagers behouden die nu in de uitverkoop staan.

Trefwoorden

* Defensie * begroting * BIV * krijgsmacht * Perfect Storm * Raymond Knops