Twee preparateurs van De Museumwinkel.com Nederlands kampioen in het opzetten van vogels

PERSBERICHT

Blij met de beste dooie mussen van Nederland

Twee Nijmeegse preparateurs Nederlands kampioen prepareren

De Nijmeegse preparateurs Sophie Kiela en Rick Way zijn zaterdag 7 november jl. bij de Nederlandse kampioenschappen prepareren 2015 (NK Prepareren) in de prijzen gevallen. Ze behaalden de titel Nederlands kampioen in de categorie vogels. Sophie Kiela behaalde tevens de titel Best of Show. Beide zijn professioneel preparateur bij de Museumwinkel.com in Nijmegen, de grootste taxidermie winkel van Nederland. De jury vond hun werkstukken van meer dan 60 inzendingen de beste.

Beginnende en gevorderde preparateurs kunnen hun werk in sturen voor het Nederlands Kampioenschap Prepareren, dat elke twee jaar plaatsvindt. Ze doen in verschillende categorieën mee: kleine en grote zoogdieren, vogels, vissen en skeletten.

Bij de beoordeling let de vakjury op veel verschillende punten. Bij huidpreparaten spelen de technische vaardigheden een grote rol, plus de anatomische kennis. De jury let er op hoe vleugels liggen bij de vogels en of de houding van de staart of poten klopt. Deelnemers kunnen extra punten behalen met creativiteit en artistieke uitstraling.

In totaal zijn drie preparateurs van De Museumwinkel.com in de prijzen gevallen met opgezette vogels. Naast Kiela en Way is ook de junior preparateur Sita van Hoorn voor haar werk beloond. Zij heeft de derde prijs behaald in de categorie beginners.

Dat zoveel preparateurs uit één bedrijf in de prijzen vallen is bijzonder te noemen. Preparateurs sturen namelijk hun beste stukken in naar het NK prepareren. Op het NK prepareren is aan alle werken te zien dat het een bijzondere bezigheid is, waar veel creativiteit en techniek bij komt kijken. Het ouderwetse beeld van saaie opgezette dieren is sinds een aantal jaar verdwenen en taxidermie als ambacht en kunst is helemaal terug.

In Natuurmuseum Brabant te Tilburg zijn alle inzendingen van het kampioenschap tot en met de eerste week van januari 2016 te bezichtigen.