Pleidooien 50PLUS oudere werkzoekenden beloond

Minister Asscher

Dat Tweede Kamerlid Henk Krol van 50PLUS al jaren om aandacht vraagt voor de uitzichtloze positie waarin oudere werkzoekenden zich bevinden, wordt nu beloond door het kabinet.

De regeringsploeg van PvdA en VVD komt tegemoet aan pleidooien van de 50PLUS-partijleider. Voor oudere werkzoekenden is de kans op een baan klein, ook door vooroordelen van werkgevers. Henk Krol betoogde dit keer op keer. En onlangs sloot PvdA-Tweede Kamerlid Roos Vermeij zich hierbij aan.

Het UWV gaat weer om tafel zitten met werklozen. De rol van alleen maar een uitkeringsfabriek die vooral van internet gebruik maakt, wordt teruggedrongen. Er gaat weer gewoon met werkzoekenden gepraat worden.

Het UWV gaat ook bekijken welke werkzoekenden hulp nodig hebben. Volgens het ministerie zijn dat vooral ouderen en mensen die jarenlang hetzelfde beroep hebben uitgeoefend. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die dit op 11 november bekend maakte, komt hiermee ook tegemoet aan jarenlange pleidooien van Henk Krol, zo schrijft De De Volkskrant van donderdag 12 november.

Het ministerie verwacht dat het UWV jaarlijks enkele tienduizenden gesprekken zal voeren. Het UWV, dat onder meer de werkloosheidsuitkering WW uitkeert, richt zich al jaren op digitale begeleiding van werkzoekenden. De digitale begeleiding blijkt echter weinig effectief en erg complex, zowel voor het UWV als voor de werkzoekende.