Moties van 50PLUS voor een beter Belastingplan

50PLUS in de Tweede Kamer heeft een motie ingediend die het Belastingplan 2016 van het kabinet moet verbeteren voor gepensioneerden. In een tweede motie wordt gezegd dat geen leeftijdsgrens in de verruimde schenkingsvrijstelling moet worden toegepast.

De verhoging van de inkomensafhankelijke ZVW-premie voor gepensioneerden moet van tafel, eist 50PLUS in haar eerste motie. Hierdoor kan de koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden structureel meer in lijn gebracht worden gebracht met de koopkrachtontwikkeling van werkenden.

De fractie vindt het verder onjuist om de voorgestelde verruimde schenkingsvrijstelling te beperken tot begunstigden in de leeftijdscategorie 18 tot 40 jaar. 50PLUS vindt onder meer dat personen ouder dan 40 jaar ook met vergelijkbaar zware schuldenproblematiek in verband met de eigen woning te maken kunnen hebben.

In het Kamerdebat over het Belastingplan zei Henk Krol onder meer: "Het is beter om mensen in hun productieve fase van het leven te stimuleren", zei de staatssecretaris eerder vandaag. Wat impliceert de staatssecretaris hiermee? Zitten ouderen dan niet meer in hun productieve fase? Dragen zij niet meer bij aan de samenleving? Volgens 50PLUS zijn ouderen juist zeer productief. Als zij hun vrijwilligerswerk een week lang zouden staken, dan komt het land tot stilstand."

Voor 50PLUS is en blijft een ding van belang: de lastenverlichting zo eerlijk mogelijk verdelen over mensen die werken, mensen die niet kunnen werken en mensen die gewerkt hebben.

De eerder door 50PLUS ingediende amendementen leiden tot meer lastenverlichting en een betere koopkrachtontwikkeling voor gepensioneerden. Met slechts een minimale invloed op de ontwikkeling van nieuwe banen en de inkomens van werkenden. "Kortom, beter verdelen van het zoet!", aldus Krol.