Scenariomodel-VO vernieuwd

Het Scenariomodel-VO is onlangs met hulp van gebruikers uit het voortgezet onderwijs verder doorontwikkeld en geactualiseerd. Met deze online leerlingenprognose-tool kan de gebruiker het meerjarig personeelsbeleid (verder) ontwikkelen.

Het Scenariomodel-VO is een online leerlingenprognose-tool dat inzicht geeft in basisprognoses van leerlingenaantallen, formatie, ruimtebehoefte en bekostiging. Het instrument dat speciaal voor het vo is ontwikkeld is aan te passen aan eigen inzichten. Het Scenariomodel-VO helpt scholen te anticiperen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, zoals leerlingen- en werkgelegenheidsdaling.

De arbeidsmarktrapportages die Voion onlangs publiceerde laten zien dat het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs piekt in het schooljaar 2016-2017. Daarna gaan de leerlingenaantallen omlaag. De werkgelegenheid voor leraren is de afgelopen jaren al met 6 procent afgenomen en deze trend zal zich de komende jaren voortzetten. Toch zijn er regionaal en zelfs binnen de regio's verschillen te zien.

In de nieuwe release zijn de brongegevens geactualiseerd en zijn nieuwe rapportages (marktaandeel, doorstroom en bevolkingsprognose) in te zien. De rapportage bekostiging is uitgebreid. Daarnaast is nu mogelijk om makkelijk Excel-bestanden te in- en exporteren.

Themabijeenkomst arbeidsmarktontwikkelingen en -instrumenten Op 2 en 9 december organiseert Voion gratis themabijeenkomsten waarin de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor het voortgezet onderwijs worden besproken. Ook komt hier onder andere de inhoud en de werking van het Scenariomodel-VO aan bod.