Werkzaamheden Stationsbrug Franeker starten in januari 2016

In januari 2016 te starten de werkzaamheden aan de Stationsbrug in Franeker. In juni van dit jaar werd het werk uitgesteld omdat de provincie Fryslan en de aannemer een verschil van mening hadden. Als de weersomstandigheden het toe laten, legt de aannemer in januari een tijdelijke fietsbrug aan. Daarna kan de huidige brug gesloopt en de nieuwe brug gebouwd worden. Naar verwachting kan de brug in oktober 2016 in gebruik worden genomen.

Verschil over opdracht

De aannemer en de provincie hadden een verschil van mening over de opdracht voor de bouw van de nieuwe brug. Volgens de aannemer was de opdracht niet helder omschreven. Ook was de aannemer een aantal fouten tegengekomen. Een onafhankelijk adviesbureau Ingenieursbureau Rotterdam onderzocht het geschil. Uit dit onderzoek blijkt dat de provincie een duidelijke opdracht heeft opgesteld. Wel zaten er in het ontwerp onjuistheden, waardoor de aannemer meer tijd nodig had om tot een uitvoeringsplan te komen. Het overleg tussen de provincie en aannemer kostte veel tijd. Beide partijen zijn hier verantwoordelijk voor. Van de acht maanden vertraging komen er daarom voor elke partij vier voor hun rekening. Naar de financiele gevolgen van het advies en het ontwerp wordt nog gekeken. De aannemer geeft aan in januari te starten met de werkzaamheden.

Stationsbrug

De huidige Stationsbrug in Franeker is zestig jaar oud en aan vervanging toe. Door deze brug te slopen, maakt zij plaats voor een geheel nieuw ontwerp. Met een doorvaartbreedte van zeventien meter is de nieuwe Stationsbrug straks klaar voor het grotere scheepvaartverkeer. Eind vorig jaar werd de opdracht gegund aan het Consortium Stationsbrug Franeker. Dit consortium wordt gevormd door Reimert Bouw en Infrastructuur uit Almere, Aannemingsbedrijf Dekker uit Krabbendam en BSB Staalbouw uit Burgum. Oorspronkelijk zou de sloop begin juni 2015 starten.

Franeker Waddenpoort

De Stationsbrug maakt onderdeel uit van het programma Franeker Waddenpoort. In oktober dit jaar startten in Franeker de werkzaamheden voor de herinrichting van het Oud-Kaatsveld, het vervangen van de Oosterpoortsdam door een brug en de aanleg van de Passantenplekken langs de Noordelijke Bolwerken. Naar verwachting kan de nieuwe brug in oktober 2016 in gebruik worden genomen. Alle partijen spannen zich in om de overlast en de totale afsluiting van het gebied rondom de brug zoveel mogelijk te beperken.