`De Brink' te Waalre: gerestaureerd Rijksmonument met energielabel A

In Waalre heeft Van Hout er opnieuw voor gezorgd dat een rijksmonument - na toepassing van onder andere warmtepompen voor verwarmen en koelen - energielabel A draagt. Het gaat om het monumentale pand `De Brink' aan de Markt 1, dat wordt geexploiteerd door Arlo Vastgoed. Voor de opdrachtgever was duurzaam restaureren een belangrijk middel om de waarde van het pand te consolideren. De gunstige verbruikscijfers voor verwarmen en koelen leveren bovendien grote voordelen op voor de verhuurwaarde en het exploitatieresultaat. Voor de restauratie beschikte het pand over energielabel G. Eerder zorgde Van Hout ook al voor een verbetering naar energielabel A voor Rijksmonument De Witte Dame in Eindhoven.

Al snel vertrouwen in Van Hout

Arlo Vastgoed richt zich op de ontwikkeling en realisatie van vastgoedprojecten, maar ook op de exploitatie van bestaand vastgoed. De kleinschalige organisatie beschikt ook over kennis en kunde op het gebied van beheer, bemiddeling en advies.

Valerie Fick, verantwoordelijk voor projectontwikkeling binnen het bedrijf, speelt graag in op nieuwe ontwikkelingen en heeft een voorkeur voor persoonlijk contact en goede relaties. Toen zij een keuze ging maken voor een installateur, had ze al snel vertrouwen in Van Hout. Dat had mede te maken met het feit dat Van Hout het vastgoedkantoor wees op de mogelijkheden om fiscaal voordelen te behalen met een duurzame aanpak.

Valerie Fick: "Van Hout heeft ons geattendeerd over de mogelijkheden om het betreffende rijksmonument duurzaam te restaureren. De fiscale regeling, gecombineerd met het lage energiegebruik van de installatie, leveren voor ons een voordeel op wat ten goede komt van het totale exploitatieresultaat van het pand."

Toegepaste technieken

* Gevelisolatie, HR++ glas en LED-verlichting

Rendement behalen begint bij besparen. Daarom adviseerde Van Hout allereerst om isolerende en energiebesparende maatregelen te treffen. Er werd gekozen voor gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en HR++ glas. Voorts werd de conventionele verlichting vervangen door LED-verlichting, wat zorgt voor een significant lagere elektriciteitsbehoefte.

* Lucht/water-warmtepomp COP 4 (Coefficient Of Performance)

De elektrisch aangedreven lucht/water warmtepomp haalt thermische warmte uit de buitenlucht. De warmtepomp doet dit uiterst efficient: met iedere kWh elektrische energie welke in de warmtepomp wordt gestopt, kan de warmtepomp 4kW thermische energie (warmte) produceren. Hiermee worden de ruimtes in het pand verwarmd. Het rendement is dus 400%.

* Luchtbehandelingskast met warmteterugwinning

Voor een gebalanceerde ventilatie van de diverse ruimtes is gekozen voor een luchtbehandelingskast voorzien van warmteterugwinning. Door middel van een warmtewiel met een hoog thermisch rendement wordt warmte uit de retourlucht onttrokken, waarmee verse ventilatielucht wordt opgewarmd.

* CV-ketel

De cv-ketel maakt onderdeel uit van de totale installatie en dient slechts als piekketel voor zeer koude dagen. In de regel zullen de vele malen duurzamere warmtepomp en luchtbehandelingskast over voldoende vermogen beschikken voor de verwarming van het pand.

* Convectoren

De gekozen installaties staan alleen LTV verwarming (Lage Temperatuur Verwarming) toe. Omdat vloerverwarming te ingrijpend zou zijn voor het interieur, is gekozen voor convectoren.

Gerealiseerde besparingen

De duurzame restauratie van de het monumentale pand `De Brink' vereiste een grote investering. Om de fiscale mogelijkheden optimaal te benutten kon Arlo Vastgoed vertrouwen op de expertise van Van Hout, met een aanzienlijk fiscaal voordeel als resultaat. Dankzij de geintegreerde aanpak en de optimale afstemming tussen de installaties en de gebouwschil beschikt het Rijksmonument nu over energielabel A. De energiebesparing komt neer op 59% minder CO2-uitstoot, wat in dit geval gelijk staat aan 40.000 kg CO2 per jaar. De jaarlijkse kostenbesparing op de energierekening bedraagt maar liefst 65%.

Valerie Fick: "Van Hout heeft ons geattendeerd op de mogelijkheden om het betreffende rijksmonument duurzaam te renoveren. De fiscale regeling, gecombineerd met het lage energiegebruik van de installatie, leveren voor ons een voordeel op wat ten goede komt van het totale exploitatieresultaat van het pand."

Over `De Brink'

Het statige herenhuis `De Brink' te Waalre stamt uit ongeveer 1900. Het werd destijds gebouwd voor de sigarenfabrikant J.W. Swane en is mede dankzij de neo-renaissancestijl benoemd tot Rijksmonument. Het pand heeft haar karakteristieke details behouden maar kan zich dankzij de duurzame renovatie meten met moderne kantoorpanden, als het gaat om techniek en energiezuinigheid. Het achterhuis zal worden geexploiteerd als een exclusieve vergaderlocatie. Het voorhuis zal worden verhuurd als kantoorruimte. De totale oppervlakte van 600 m2 en een inhoud van 2200 m3 is gelijkmatig verdeeld over de begane grond en de twee verdiepingen.

Meer informatie over de activiteiten van Arlo Vastgoed vindt u op: www.arlo-vastgoed.nl en vergaderlocatie De Brink: www.debrink-waalre.nl.

Dit project is gerealiseerd in samenwerking met Van Mansveld Elektrotechniek.