Eindhovense scholengroep maakt serieus werk van gym

Bewegen en een gezondere leefstijl. De grote Eindhovense scholengroep SALTO, 22 basisscholen, is er hard mee bezig. Deze week zijn acht jonge vakleerkrachten gym bij de scholengroep begonnen. "Dit verbetert de kwaliteit van de gymlessen aanzienlijk", zegt Ien de Kock, directeur van basisschool de Startbaan en projectleider.

U hebt acht nieuwe vakleerkrachten gym aangenomen?

"Dit komt niet uit de lucht vallen hoor. Al twee jaar zijn we hier mee bezig. We willen leerlingen bewuster maken van een gezonde leefstijl, dus we letten op pauzehappen en traktaties en laten zien dat bewegen leuk is. De gymleraren hebben we daarom ook aangenomen. Het is een samenwerking met de Fontys Sporthogeschool. De gymleraren geven les op al onze scholen, zodat alle leerlingen een keer per week les hebben van een vakleerkracht."

Waren de gymlessen van leerkrachten niet goed?

"Wij denken dat hbo-afgestudeerden gymdocenten meer kwaliteit bieden. Zij hebben zich alleen gericht op dit gebied. Leraren met een gymcertificaat moeten ook heel veel andere vakken geven. Voor hen is gym een onderdeel. Bij vakleerkrachten zie je een andere voorbereiding en ze hebben expertise als het gaat over motorische vaardigheden."

Ook politiek-Den Haag wil meer gymlessen en beweging.

"Ja, dat roepen ze al heel lang, maar ze komen niet met de bijbehorende middelen. Wij hebben daarom nu besloten om het zelf te doen. Ik zie veel scholen helaas snel weer stoppen, omdat ze er uiteindelijk niet genoeg geld ervoor hebben."

En dat zit bij jullie wel goed?

"Ons bestuur heeft gezegd: dit gaan we doen. Ze hebben voor vier jaar geld vrijgemaakt, dus het is geen eendagsvlieg. Het was een bewuste keuze, want dit zorgt wel voor continuiteit. We kunnen stagiaires van Fontys bijvoorbeeld onderzoek laten doen om de kwaliteit verder te verbeteren en te kijken wat de effecten zijn."

Het liefst wil de staatssecretaris dat jullie drie uur gym per week geven. Is dat niet lastig in een overvol lesprogramma? "Ja, om het in de gymzaal te doen wel. Dan moet je accommodatie hebben. Het derde moment gym kan ook in de pauzes. Daar kunnen we nu de vakleerkrachten gerichter op inzetten."

In de toekomst alleen nog maar gym door gymdocenten?

"We hopen dat leerlingen op termijn twee keer per week gym van een gymdocent krijgen. En dat ze echt plezier hebben in het bewegen, leren winnen of verliezen, samenwerken en dat wellicht de leerprestaties nog verbeteren door alle beweging."