Weginspecteurs Rijkswaterstaat voeren blauw zwaailicht en sirene

Weginspecteurs Rijkswaterstaat voeren blauw zwaailicht en sirene

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 12 november 2015- Laatste update: 12 november 2015 16:28 uur

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat voeren met ingang van vandaag blauw zwaailicht en sirene om nog sneller aanwezig te kunnen zijn bij incidenten op snelwegen. Directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat gaf in Oostzaan het startsein voor de proef, die wordt gehouden in de regio's Amsterdam, Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Zwolle/Groningen.

De weginspecteurs van Rijkswaterstaat beveiligen ongevallen, zodat hulpverleningsdiensten veilig kunnen werken en het overige verkeer vlot en veilig kan doorstromen. Vierentwintig van hen krijgen nu de beschikking over een blauwe zwaailicht en sirene, die ze bij ernstige incidenten - bijvoorbeeld een ongeval met letsel - mogen gebruiken op aanwijzing van de Verkeerscentrale. De proef duurt twee jaar en wordt ook tussentijds geevalueerd.

Drukte

Reden voor de proef is dat het steeds lastiger wordt om incidenten snel te bereiken, vanwege drukte op de weg, het ontbreken van een vluchtstrook en weggebruikers die het (huidige) oranje zwaailicht niet respecteren. Tegelijkertijd wordt de rol van de weginspecteurs bij veiligheid en doorstroming steeds belangrijker omdat ze vaak als eerste bij een incidenten op de snelweg aanwezig zijn.

Directeur-Generaal Jan Hendrik Dronkers: 'Deze proef van Rijkswaterstaat heeft drie doelen. Door het gebruik van blauw zwaailicht hopen we nog sneller aanwezig te zijn bij incidenten, het verbeteren van de veiligheid van hulpdiensten en onze medewerkers en het vergroten van het respect voor de hulpverlening door weginspecteurs.'

Hulpverleningsdienst

Rijkswaterstaat krijgt voor deelname aan het verkeer - het snel naar een ernstig incident rijden - de status van hulpverleningsdienst. Die komt overeen met andere hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulance.