2016 overgangsjaar in beleid evenementen Overijssel

Provincie wil evenementen in de toekomst sterker inzetten voor positionering

2016 overgangsjaar in beleid evenementen Overijssel

Provincie Overijssel ontwikkelt een nieuw festival- en evenementenbeleid voor de periode 2017 -2019. Het komende jaar geldt als overgangsjaar waarin het nieuwe beleid, in nauwe samenwerking met de organisaties uit het veld, vorm krijgt. Tijdens dit overgangsjaar verleent de provincie ondersteuning aan 17 festivals en evenementen. Overijssel belooft meer kleinschalige evenementen te ondersteunen die het lokaal belang kleur geven.

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie: "In 2016 gaan wij samen met alle betrokkenen uit het veld het nieuwe festival- en evenementenbeleid voor de periode 2017-2019 ontwikkelen. Er komt een uitgekiend plan waarmee wij onze fraaie provincie nog beter op de kaart zetten*.

2016 als overgangsjaar

2016 geldt als een overgangsjaar waarin het beleid van de periode 2013 * 2015 wordt voorgezet. Hiervoor is 1,7 miljoen euro beschikbaar. De geselecteerde evenementen leveren een belangrijke bijdrage aan de promotie van Overijssel als gastvrije, culturele en sportieve provincie.

De 13 organisaties die in de afgelopen periode een bijdrage ontvingen, kunnen ook in 2016 rekenen op financi*le ondersteuning. Dat zijn; Military Boekelo, Deventer op Stelten, Dickensfestijn Deventer, Deventer Boekenmarkt, Bevrijdingsfestival Overijssel Zwolle, IJsbeeldenfestival Zwolle, Zwolle Unlimited; International Topsport Events Twente (5 samenwerkende evenementen: FBK Hengelo, CSI Geesteren, Triathlon Holten, Military Boekelo, Marathon Enschede), Stoppelhaene Raalte (Typisch Salland), Ribs&Blues Raalte/Dauwpop Hellendoorn, Ronde van Overijssel; Kunsten op Straat (KOS) en CSI Geesteren.

Sportieve en culture aantrekkingskracht

Daarnaast krijgen 4 grote, unieke en eenmalige festivals en evenementen een bijdrage.

Het betreft: het EK vrouwenvoetbal 2017, het NK veldrijden 2016 Hellendoorn, de Internationale Hanzedagen 2017 en het NK Wielrennen Ootmarsum/Denekamp. Met hun (inter-)nationale sportieve en culturele aantrekkingskracht zijn zij van bijzondere betekenis voor Overijssel.

Kleinschalige festivals mede mogelijk maken

Tevens verleent Overijssel in 2016 medewerking aan nieuwe initiatieven voor kleinschalige festivals en evenementen. Van belang is dat deze evenementen door en voor de inwoners van Overijssel zijn opgezet. Ze moeten nieuw zijn en zich richten op cultuur, naoberschap en sport. In december 2015 wordt bekend hoe en wanneer aanvragen kunnen worden ingediend voor deze ondersteuning.