Inwoners van de gemeente Moerdijk waarderen wonen met een 7,5


Geplaatst: 10-11-2015

Het is prettig wonen in de gemeente Moerdijk: inwoners van de gemeente zijn tevreden over hun woonsituatie. Dit is een van de resultaten van het Woononderzoek 2015, dat in opdracht van de gemeente en woningcorporaties heeft plaatsgevonden.

Over het onderzoek

Het Woononderzoek wordt in opdracht van gemeente Moerdijk, Brabantse Waard en Bernardus Wonen eens in de vier jaar uitgevoerd onder inwoners van de gemeente Moerdijk. Sleutelfiguren van de verschillende gebiedsplannen hebben een bijdrage geleverd aan de opzet van de vragenlijsten.

Steekproefsgewijs ontvingen inwoners een vragenlijst. Er zijn 10.368 enquetes verspreid; 2.274 vragenlijsten zijn ingevuld teruggestuurd. Deze resultaten en die van andere regionale en landelijke onderzoeken leveren de gemeente en woningcorporaties informatie op. Niet alleen over het wonen in
gemeente Moerdijk in het algemeen, maar ook over afzonderlijke dorpen en steden. Dit wordt gebruikt als input voor het woonbeleid. De komende periode vindt er een terugkoppeling plaats van de resultaten per kern, via de dorps- en stadstafels van de gebiedsplannen.

Resultaten per thema:

Verhuizingen en woonwensen

De verhuisgeneigdheid is laag: 2.670 huishoudens (17%) geeft aan binnen nu en vijf jaar te willen verhuizen. Zij hebben hier verschillende redenen voor, namelijk de kwaliteit van de woning, de grootte van het huis, de woonomgeving en de gezondheid (behoefte aan zorg). Men vindt de grote kernen
aantrekkelijker om naar te verhuizen, dan de kleine kernen. De verhuisgeneigdheid verschilt per kern.

Woningbehoefte (en toekomstige ontwikkelingen)

Tot het jaar 2025 verwachten we een toename van 1.150 huishoudens. Dit getal is exclusief de extra woningbouwopgave die te verwachten is door de uitbreiding van het industriegebied Moerdijk en de huisvesting van een nieuwe stroom aan vluchtelingen.

De bevolkingssamenstelling verandert sterk; minder jongeren (ontgroening) en meer ouderen (vergrijzing). Bestaande woningen moeten aan deze veranderende bevolkingssamenstelling aangepast worden, om ze geschikter te maken voor het langer zelfstandig thuis wonen.

Aanvullende nieuwbouw is in kleine mate gewenst, namelijk 7% van het totaal aantal woningen in de gemeente. Er is behoefte aan grondgebonden koopwoningen. In mindere mate is er ook behoefte aan appartementen of andere voor ouderen geschikte woonvormen.

Sociale woningvoorraad

De doelgroep voor een sociale huurwoning groeit tot 2025. Deze toename is voor een belangrijk deel een gevolg van de vergrijzing. De vraag naar sociale huurwoningen neemt minder snel toe dan de omvang van de doelgroep. Dat komt omdat een deel van de doelgroep, met name huishoudens van 55 tot
65 jaar, nu in een koopwoning wonen en daar veelal ook blijven wonen.

Het onderzoek kijkt voor woningbehoefte naar de gevolgen van verschillende economische scenario's. Uitgaande van een gemiddeld economisch scenario en afnemende scheefheid (`scheefwonen' houdt in dat een bewoner een te hoog inkomen heeft voor een sociale huurwoning) kan de omvang van de sociale
voorraad gelijk blijven.

Leefbaarheid en voorzieningen

Het is prettig wonen in de gemeente Moerdijk. Inwoners van de gemeente Moerdijk zijn tevreden over hun woonsituatie. Ze waarderen hun woning gemiddeld met het rapportcijfer 7,5. Men voelt zich veilig in de directe woonomgeving (rapportcijfer 7,2). Het is goed gesteld met de leefbaarheid in de
kernen van onze gemeente. Er zijn enkele aandachtspunten. In de gehele gemeente vindt men dat er onvoldoende winkels en ontmoetingsplekken zijn voor jongeren in de eigen kern.

Specifieke doelgroepen:

Ouderen

In de toekomst neemt door vergrijzing het aantal oudere een- en tweepersoons huishoudens fors toe. Zij wonen op dit moment veelal in een koopwoning. Veel ouderen zijn tevreden met de eigen woonsituatie. Zij kijken eerst in hoeverre de huidige woning kan worden aangepast, voordat ze naar een
andere woning kijken. Prijs is daarbij vaak bepalend. Circa 14% van de 65+ers geeft aan binnen vijf jaar te willen verhuizen en dat is veel lager dan de gemiddelde verhuisgeneigdheid in de gemeente Moerdijk.

Van de ouderen die willen verhuizen, wil het merendeel van de ouderen (78%) een huurappartement onder de EUR 711 per maand. Zij lopen echter tegen wet- en regelgeving aan; tweederde van hen heeft hier qua inkomen geen recht op.

Starters

De aanwas van nieuwe huishoudens (starters) is en blijft beperkt. 18 tot 25 jaar geleden zijn er nou eenmaal niet zo veel kinderen geboren. 65% van de starters ziet de gemeente Moerdijk als mogelijke woonplaats, met als belangrijkste reden dat er familie en/of vrienden wonen. De starters die
willen vertrekken, geven als belangrijkste reden hiervoor werk of studie. Starters die eerder de gemeente verlieten, deden dat om dezelfde redenen.

De komende jaren komen er naar verwachting steeds meer (grondgebonden) woningen vrij, omdat oudere bewoners verhuizen of komen te overlijden. Deze huizen komen dan beschikbaar voor de jongere huishoudens.

Verdieping op onderwerpen duurzaamheid en betaalbaarheid

Er is in het onderzoek ook gekeken naar de thema's duurzaamheid en betaalbaarheid. Duurzaamheid wordt belangrijk gevonden en er is - omdat de woningvoorraad ouder wordt - nog een kwaliteitsslag te slaan. Ruim een vijfde van de huishoudens heeft in meer of mindere mate moeite om maandelijks
alle kosten te betalen. Lees meer verdieping over deze onderwerpen in het rapport.

Het volledige rapport is gepubliceerd op de website van de gemeente Moerdijk en van de woningcorporaties Brabantse Waard en Bernardus Wonen.

Download hier het rapport woningbehoefteonderzoek (3.1 MB).