Start Overijsselse campagne Lang zult u wonen, ook met dementie


Gepubliceerd op 13 november 2015

Op 12 november start provincie Overijssel de campagne `Lang zult u wonen, ook met dementie'. De campagne geeft tips om het eigen huis, vaak op een eenvoudige manier, overzichtelijker en herkenbaarder te maken voor mensen met dementie.

"Met deze campagne willen wij als provincie mensen bewust maken van de mogelijkheden op een veilige en comfortabele manier langer in je eigen huis te kunnen blijven wonen, ook bij dementie", aldus gedeputeerde Monique van Haaf.

Tips en advies

Op verschillende manieren geeft de campagne tips om het eigen huis overzichtelijker, veiliger, prettiger en herkenbaarder te maken voor dementerenden. Heeft iemand moeite om de juiste sleutel bij het juiste slot te vinden? Door een kleurtje op het slot en op de sleutel wordt dat een stuk
makkelijker. Is iemand steeds op zoek naar bijvoorbeeld de koffie of de suiker? Het gebruik van doorzichtige voorraadpotten, het liefst in een doorzichtige kast, scheelt veel zoekwerk. Deze tips en meer zijn te vinden op de website www.langzultuwonen.nl, waar een apart gedeelte is ingericht
voor wonen met dementie.

Daarnaast zendt TV Oost op 12 en 13 november een TV-special op 21.20 en 22.20 uur uit over wonen met dementie en zijn bij deelnemende gemeenten folders verkrijgbaar met vele praktische tips om het huis dementievriendelijk te maken.

Eind dit jaar starten de scholingsbijeenkomsten voor de vrijwilligers die bij mensen thuis advies kunnen geven. En door de gehele provincie zijn informatiemarkten en Lang zult u wonen-markten waar mensen voor advies terecht kunnen. Kijk voor meer informatie, de evenementen en bijeenkomsten op
www.langzultuwonen.nl.

Actuele problematiek

In 2015 heeft een groep van zo'n 18.000 mensen in Overijssel dementie. Door de vergrijzing stijgt het aantal mensen met dementie in 2020 met 20% naar 20.734 mensen, en in 2030 zelfs met 61% ten opzichte van 2013 in de provincie Overijssel. Landelijk groeit dit aantal met gelijke percentages.
Ook in de landelijke politiek groeit de aandacht voor deze groep:

"Met deze campagne sluit de provincie Overijssel ook aan op de lijn van staatssecretaris Van Rijn, die in juli aankondigde een dementievriendelijkere samenleving te willen", geeft Van Haaf aan.

Vervolgcampagne

`Lang zult u wonen, ook met dementie' is het vervolg op de bewustwordingscampagne `Lang zult u wonen', die de provincie Overijssel in 2013 startte. De nieuwe campagne is ontwikkeld in samenwerking met kennispartner Bruggerbosch Verpleeghuis en Dagbehandeling in Enschede. Deelnemende gemeenten
zijn: Enschede, Zwartewaterland, Losser, Wierden, Haaksbergen, Dalfsen, Hof van Twente, Hellendoorn, Steenwijkerland, Tubbergen, Dinkelland, Kampen, Hardenberg, Hengelo, Rijssen-Holten, Borne, Oldenzaal en Zwolle.