FNV: echte banen topprioriteit


* 13-11-2015
* Arjen Zegers
* 0

Het aantal mensen met een vaste baan is in het derde kwartaal van 2015 weer gedaald, blijkt uit CBS- cijfers. Voor het eerst duikt het aantal mensen met een echte baan onder de 5 miljoen.

FNV-voorzitter Ton Heerts: "Dit is meer dan zorgelijk. Steeds meer mensen zijn gedwongen om meerdere kleine baantjes aan te nemen om rond te komen. Deze stapelbanen zorgen voor een enorm onzeker bestaan. Meer mensen aan echte banen helpen heeft wat ons betreft nu de hoogste prioriteit."

Ondanks het economisch herstel ziet de FNV dat voor een grote groep werklozen de afstand tot de arbeidsmarkt steeds groter wordt. Vooral het grote aantal oudere werklozen dat niet meer aan het werk komt baart de FNV zorgen.

Heerts: "De langdurige werkloosheid kent een kleine daling, maar is nog steeds onacceptabel hoog. En oudere werklozen zien hun kansen op de arbeidsmarkt alleen maar slinken. Na jarenlang gewerkt te hebben lijken zij nu in de steek gelaten te worden en niet meer mee te tellen. De verhoging van
de AOW-leeftijd komt daar nog eens bovenop. Het kabinet moet met concrete maatregelen komen om deze groep werklozen aan een fatsoenlijke baan te helpen. En ook werkgevers moet zich inzetten om deze mensen weer een kans te geven."