College van B&W krijgt groen licht bij verdere uitwerking ambtelijke..


Een krappe raadsmeerderheid geeft op dit moment het samengaan gaan met Haarlem de voorkeur. Maar dat is niet het eindoordeel.

De toekomst van de ambtelijke organisatie is een onderwerp dat de raad regelmatig op de agenda heeft. Op de raadsvergadering van 12 november jl. lag de vraag voor of de raad een algehele overgang naar Haarlem voorlopig beter vindt dan een scenario waarbij de ambtenaren in Zandvoort blijven.
Dit dan in afwachting van de evaluatie van het sociaal domein en een bestuurskrachtonderzoek.

Coalitie....
"Ja", zeiden uiteindelijk de coalitiepartijen Ouderenpartij Zandvoort, D66 en CDA (negen van de zeventien raadszetels). Maar dat ging niet zonder slag of stoot.
Wethouder Kuipers moest toezeggen dat een voorgestelde invulling, het zogenaamde gebiedsgerichte werken' uit het model Haarlem werd gehaald. Ook liet hij ruimte om ook bij een overgang naar Haarlem nog ambtenaren in Zandvoort te stationeren, bijvoorbeeld bij de balie voor burgerzaken.

.... en oppositie
De oppositiepartijen VVD, Gemeentebelangen Zandvoort, PvdA en Sociaal Zandvoort hadden uiteenlopende opvattingen. Uiteindelijk vonden zij elkaar in een aanpassingsvoorstel, dat zei dat er nu geen standpunt moest worden ingenomen en dat het vervolgonderzoek verbreed moest worden (bijv. meer
ambtenaren in Zandvoort houden, samenwerking met meer gemeenten).

Hoewel de Ouderenpartij onderdelen van deze benadering leek te ondersteunen, kon de oppositie toch geen wig drijven in de coalitie. De voorgestelde aanpassingen werden weggestemd met acht voor en negen tegen.

Motie van wantrouwen
Gemeentebelangen Zandvoort zegde via een motie het vertrouwen in het college op; te veel koersend op opheffing van de gemeente en niet bereid om een brug te slaan, vond deze partij. Sociaal Zandvoort stemde als enige partij mee met die motie van wantrouwen.