Aanpassing WAS van de baan


In eerdere artikelen berichtten we over de voorgenomen aanpassing van het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen. Het ministerie van VWS had aangegeven enkele zaken in het WAS aan te willen passen. De belangrijkste aanpassing betrof de periodiciteit van de keuring van speeltoestellen.
Echter, het grootste deel van de aanpassingen is mede door de kritische houding van de aangewezen keurende instanties van tafel. Een klein aantal zaken wordt wel in het WAS aangepast.

Zo zal de verplichting het logboek bij te houden verdwijnen. Wel blijft de verplichting staan om aan te tonen dat voldoende inspecties en reparaties zijn uitgevoerd. Ook moeten de ongevallen gewoon worden bijgehouden. Het komt er in feite op neer dat het logboek vormvrij wordt verklaard. Dat
wat vroeger bijgehouden moest worden moet ook in de toekomst worden bijgehouden. Alleen de vorm waarin wordt vrijgegeven.

Het periodiek keuren van speeltoestellen is van de baan. Ook het idee om een aantal speeltoestellen buiten de certificatieplicht te houden gaat niet door. De minister wil nog wel verder nadenken of waterglijbanen regelmatig gekeurd moeten worden.

Zodra de aanpassingen definitief zijn zal het Keurmerkinstituut hierover berichten. De aanpassingen zullen te zijner tijd bekend gemaakt worden op www.overheid.nl.