Dr. Anneke Goudswaard geinstalleerd als lector

12 november 2015

Het College van Bestuur van Windesheim installeert op vrijdag 13 november dr. Anneke Goudswaard als lector Nieuwe Arbeidsverhoudingen.

In haar lectorale rede zoomt Goudswaard in op de vraag hoe bedrijven en de regio samen kunnen optrekken bij het versterken van vakmanschap en duurzame economische groei.

`Dreigende tweedeling op de arbeidsmarkt'

Hoe kunnen overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers in de regio samenwerken voor een innovatieve regio, waarbij niemand aan de kant staat? Goudswaard zoekt de antwoorden hierop in het thema nieuwe arbeidsverhoudingen. "Door alle technologische vernieuwingen dreigt een tweedeling op de arbeidsmarkt: tussen mensen die goed kunnen leren, in fatsoenlijke banen terecht komen en gezond en inzetbaar zijn en mensen die hiervan uitgesloten worden", stelt Goudswaard vast. "Niet alleen het hebben van de juiste vaardigheden vormt een sleutel tot participatie. Dat geldt ook voor een goede gezondheid. Bedrijven en overheden zetten daarom in op vitaal vakmanschap. Door het creeren van kwalitatief goede banen, waarin mensen zich kunnen ontwikkelen en door het bieden van voldoende maatwerk, ook voor de meer kwetsbare groepen."

`Huidige vorm van medezeggenschap niet van deze tijd'

Vitaal vakmanschap als vliegwiel voor innovatie en inclusie, met nieuwe arbeidsverhoudingen als smeerolie om dit vliegwiel op gang te brengen. "Hoewel er ook nog bedrijven zijn die de stap van klassieke naar nieuwe arbeidsverhoudingen moeten maken, vraagt de huidige tijd ook om nieuwe vormen van medewerkersbetrokkenheid. In een wereld waarin de hele keten op zijn kop wordt gezet, de grenzen van organisaties steeds diffuser worden en er een toenemend aantal flexwerkers is, zijn nieuwe vormen van medezeggenschap nodig, waarin alle werkenden betrokken worden, ook de flexkrachten."

`Verbind maatschappelijke en economische vraagstukken in de regio met elkaar'

Ook als het gaat om goede arbeidsverhoudingen op bedrijfsoverstijgend niveau, moeten we volgens Goudswaard nog een stap zetten. "Publieke en private partijen moeten nog meer samen optrekken. De discussie over de regionale arbeidsmarkt verengt zich vaak tot aandacht voor de meest kwetsbare groepen, waarbij het slechts met moeite lukt om het bedrijfsleven erbij te betrekken. Terwijl de discussie over economische ontwikkeling zich veelal beperkt tot innovatie in een aantal topsectoren. Waarbij slechts beperkt aandacht is voor de bijdrage van arbeid aan innovatie en nog minder voor het creeren van werkgelegenheid voor lokale beroepsbevolking met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze vraagstukken moeten we met elkaar verbinden."

Over het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen

Het lectoraat nieuwe arbeidsverhoudingen doet praktijkgericht onderzoek naar de vraag hoe vorm te geven aan arbeidsverhoudingen die bijdragen aan vakmanschap van werkenden en duurzame economische groei. Dit onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met TNO en met partners in de regio Flevoland (bedrijven, instellingen, overheden en onderwijsinstellingen).