Actuele kwesties in de Nederlandse euthanasiediscussie

13nov2015

14.00 - 17.00

Actuele kwesties in de Nederlandse euthanasiediscussie

In samenwerking met de Illustere School

13nov2015 14.00 - 17.00

Lezing

Studiemiddag over euthanasie naar aanleiding van de zaak Heringa. Is de toename van de aantallen euthanasie reden tot vreugde of verontrusting?

Deze studiemiddag gaat over de rol van familie en vrienden bij zelfdoding, euthanasie bij dementie, al of niet op grond van een schriftelijke wilsverklaring, en de vraag of de toename van de aantallen euthanasie reden is tot vreugde of verontrusting. Aan de orde komt ook het rapport van de commissie van wijzen over euthanasie bij `voltooid leven`, dat tegen die tijd verschenen is.

Achtergrond

De sprekers gaan in op de zaak Heringa. Albert Heringa gaf zijn stiefmoeder, die niet meer verder wilde leven, hulp bij zelfdoding. De documentaire `De laatste wens van Moek' vertelt dit verhaal over Maria (Moek) Heringa. Meer dan twee jaar nadat de NCRV de documentaire op televisie vertoonde, besloot het Openbaar Ministerie Albert Heringa te vervolgen. Hij werd uiteindelijk niet gestraft maar wel schuldig bevonden aan een strafbaar feit. De rechter achtte echter een straf niet gepast. Het Openbaar Ministerie heeft vervolgens in een hoger beroep 3 maanden voorwaardelijke celstraf geeist met een proeftijd van 1 jaar.

Meer informatie over de zaak Heringa vindt u via de onderstaande links:

* This is the end * NCRV Dokument Een daad van Liefde * De Gelderlander * Commissie van wijzen

Over de sprekers

Prof. dr . Govert den Hartogh is emeritus hoogleraar Ethiek

Prof. dr . Suzanne van de Vathorst is bijzonder hoogleraar Kwaliteit van de laatste levensfase en van het sterven, AMC

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25