Brand op Chemelot; Dijksma gaat veiligheid vergelijken op regionaal niveau

Brand op Chemelot; Dijksma gaat veiligheid vergelijken op regionaal niveau

13 november 2015

Staatssecretaris Sharon Dijksma (IenM, PvdA) nog maar net in functie als opvolger van Wilma Mansveld op het departement IenM en kon direct aan de bak afgelopen dinsdag. Ze werd tijdens het vragenuurtje aan de tand gevoeld door Liesbeth van Tongeren (GL) over de brand op het bedrijventerrein Chemelot in Zuid-Limburg.

Het ging Van Tongeren niet alleen om die brand. Binnen zes maanden zijn 45 ongewone voorvallen gemeld op Chemelot. Dijksma wilde geen snelle conclusies trekken en verwees naar lopende onderzoek(en). Wel wil ze veiligheidssituatie op Chemelot vergelijken met andere bedrijventerreinen: "Als we Chemelot vergelijken met bijvoorbeeld Rijnmond kunnen we bekijken of incidenten er vaker voorkomen."

De volgende voortgangsrapportage over de Staat van de Veiligheid van chemische bedrijven bevat een vergelijking op regionaal niveau. De staatssecretaris kondigde aan "in gesprek te gaan met de verantwoordelijk gedeputeerde om hem te vertellen wat wij van plan zijn voor de volgende Staat van de Veiligheid."

Dijksma ging niet in op het verzoek van GroenLinks om alle bedrijven op Chemelot onder het bevoegd gezag van de provincie te brengen. Ook voelde ze er (nog) niets voor het werk van de verschillende toezichthouders in de regio te bundelen in een omgevingsdienst. Iets waar Stientje van Veldhoven (D66) opnieuw op aandrong.

Ook voelt de kersverse staatssecretaris Milieu er niet voor om bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken te laten opdraaien voor de kosten die inspecties met zich meebrengen. Ook niet als het om extra kosten gaat vanwege verscherpt toezicht. Liesbeth van Tongeren (GL) wil dat wel, zodat daarmee tevens haar aangenomen motie wordt uitgevoerd. Provincies vragen juist om terughoudendheid met het verhalen van inspectiekosten op bedrijven.