Vragen aan Europese Hof over blokkadezaak

Vragen aan Europese Hof over blokkadezaak

Niels Huijbregts

Door: Niels Huijbregts | Gepubliceerd: 13 november 2015

De Hoge Raad heeft besloten vragen te stellen aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, in de rechtszaak tussen Stichting Brein en XS4ALL over het blokkeren van de website van The Pirate Bay. De Hoge Raad volgt daarmee het advies van de advocaat-generaal.

De hoogste rechter van Nederland wil weten of de handelingen van The Pirate Bay een `mededeling aan het publiek' inhouden. In dat geval is er sprake van auteursrechtinbreuk. Zo niet, dan wil de Raad weten of een internetprovider als XS4LL er dan toch toe kan worden bevolen The Pirate Bay te blokkeren. De Hoge Raad heeft verder geoordeeld dat het hof te strenge eisen heeft gesteld aan de effectiviteit die een dergelijke blokkade moet hebben.

Blokkade The Pirate Bay

Sinds 2010 eist Stichting Brein van Nederlandse internetproviders dat zij The Pirate Bay blokkeren. XS4ALL en Ziggo weigerden dit, waarna Brein een rechtszaak aanspande. In januari 2012 oordeelde de rechtbank dat XS4ALL en Ziggo de torrentwebsite ontoegankelijk moesten maken voor hun klanten. The Pirate Bay was sindsdien niet meer rechtstreeks te bezoeken door abonnees van bijna alle Nederlandse internetproviders. In januari 2014 werd de blokkade opgeheven na de uitspraak in hoger beroep. BREIN ging daarop in cassatie, waarna de Hoge Raad zich over de zaak heeft gebogen. De Hoge Raad heeft nu dus bekend gemaakt eerst vragen aan de Europese rechter te stellen, voordat zij een oordeel velt.

Arrest Hoge Raad

De Hoge Raad stelt het Europese Hof de volgende twee vragen:

1. Is sprake van een mededeling aan het publiek in de zin van art. 3 lid 1 Auteursrechtrichtlijn door de beheerder van een website, indien op die website geen beschermde werken aanwezig zijn, maar een systeem bestaat (als beschreven hiervoor in 3.1 en 5.5) waarbij voor gebruikers meta-informatie over beschermde werken die op de computers van gebruikers staat, wordt geindexeerd en gecategoriseerd, zodanig dat de gebruikers de beschermde werken aan de hand daarvan kunnen traceren en kunnen up- en downloaden?

2. Indien het antwoord op vraag 1 ontkennend luidt:

Bieden art. 8 lid 3 Auteursrechtrichtlijn en art. 11 Handhavingsrichtlijn ruimte voor een bevel aan een tussenpersoon als in die bepalingen bedoeld, indien deze tussenpersoon inbreukmakende handelingen van derden faciliteert op de wijze als bedoeld in vraag 1?

Wat betekent dit?

Het antwoord op de vraag of The Pirate Bay nou wel of niet zelfstandig inbreuk maakt op auteursrechten, is nu niet duidelijk. Op de website staan alleen verwijzingen naar de locaties van films en andere bestanden, die bestanden staan zelf niet op de website van The Pirate Bay. Het uitwisselen van films en andere bestanden via BitTorrent kan daardoor gewoon doorgaan, ook als de website van de Pirate Bay geblokkeerd is. Daarom stelde XS4ALL eerder dat de blokkade geen zin heeft.

Door deze vragen te stellen onderzoekt de Hoge Raad of van een internetprovider ueberhaupt geeist kan worden dat die een website blokkeert wanneer die website zelf geen beschermd materiaal aanbiedt.

Kansen, geen bedreigingen

XS4ALL heeft geen band met The Pirate Bay. Net als Brein zijn wij tegen het zonder toestemming delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Als internetprovider is het echter onze taak om als neutrale partij mensen onbelemmerd toegang tot het internet te verschaffen. Het onzichtbaar maken van delen van het internet past niet in die taak.

XS4ALL gelooft in de mogelijkheden van het internet. Juist de onbelemmerde vrijheid maakt internet tot ongekende broedplaats van nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor de entertainmentindustrie; initiatieven zoals iTunes, Spotify en Netflix laten duidelijk zien dat internet juist kansen biedt, in plaats van bedreigingen. De oplossing voor illegaal downloaden ligt niet in de inperking van de vrijheid, maar in het optimaal benutten van deze vrijheid.