Twentse gemeenten nemen verantwoordelijkheid voor vluchtelingen

Donderdag 12 november hebben de 14 Twentse gemeenten verdere afspraken gemaakt over de organisatie van een gecooerdineerde vorm van noodopvang van vluchtelingen in de regio.

Humane opvang

Een aantal gemeenten heeft de laatste weken crisisnoodopvang geboden in sporthallen. Op basis van de ervaringen stellen de Twentse gemeenten een aanpak voor die een meer humane vorm van opvang nastreeft. Voorstel is om in gezamenlijkheid het volgende te organiseren:

- De huidige vorm van crisisnoodopvang wordt door de gemeenten als minder humaan en niet efficient ervaren. De Twentse gemeenten bekijken of het mogelijk is om over te gaan tot het inrichten van een beperkt aantal vaste locaties voor noodopvang, zodat er niet telkens nieuwe locaties hoeven worden ingericht.

- Er is een nadrukkelijke wens om de huidige vorm van crisisnoodopvang (72-urige opvang) zoveel mogelijk te voorkomen en te vervangen door noodopvang (minimaal drie maanden en maximaal een jaar). Dit om te voorkomen dat vluchtelingen telkens van de ene plek naar de andere moeten verhuizen. Daarbij spreken de Twentse gemeenten de voorkeur uit om te kiezen voor meerdere kleinschalige opvanglocaties in Twente.

- Ander punt in de aanpak is dat gemeenten zich willen inzetten voor versnelde huisvesting van statushouders, zodat er doorstroom ontstaat en de gehele keten ontlast wordt.

Voorbereiden op aanhoudende problematiek

Voorzitter Onno van Veldhuizen: `We moeten ervan uitgaan dat de druk en de problematiek rondom vluchtelingen de eerst komende jaren er zal zijn. Het is dan ook belangrijk dat we ons hierop voorbereiden. Daarbij willen we zorgen voor een transparant overzicht van wie, wat bijdraagt in de keten. Ook draagt de aanpak bij aan een meer humane vorm van opvang die nodig en wenselijk is, om te voorkomen dat vluchtelingen telkens van de ene plek naar de andere moeten verhuizen. Alle gemeenten spreken de intentie uit bij te willen dragen en zich in te zetten waar dat kan voor de enorme vraag die er is om te helpen bij opvang van vluchtelingen.'

Gemeenten bepalen zelf

Gemeenten bekijken op dit moment lokaal wat zij kunnen bijdragen aan het opvangvraagstuk. Deze bijdrage is een gemeentelijke aangelegenheid waar colleges en raden zelf een besluit over nemen en ook zelf over communiceren. Op deze manier kan een zo goed mogelijk antwoord gegeven worden op de grote instroom van vluchtelingen. De Twentse gemeenten nemen hiermee gezamenlijk verantwoordelijkheid in het vraagstuk.