Keijzer: oog voor leefbaarheid en kleinschaligheid opvang asielzoekers

13/11/2015

Keijzer: oog voor leefbaarheid en kleinschaligheid opvang asielzoekers

Bij de `robuuste maatregelen' ten aanzien van asielopvang die staatssecretaris Dijkhoff via een brief aan de Kamer stuurde, ontbrak het betrekken van de woningcorporaties. Terwijl de regering eerder heeft aangegeven om hen juist ook te betrekken bij mogelijke oplossingen. Het CDA wilde tijdens een algemeen overleg over vreemdelingen- en asielbeleid dan ook graag weten hoe het kabinet de woningcorporaties in dit vraagstuk afgelopen tijd heeft betrokken en hoe ze dat zal blijven doen.

CDA woordvoerder Mona Keijzer was blij dat er meer ruimte komt voor kleinschalige opvangcentra. Het CDA is hier al veel langer voorstander van, net als veel burgers, provincies en gemeenten. Keijzer: "Pas nu, november 2015, gaat dit ook daadwerkelijk gerealiseerd worden door het COA. Dat is veel te laat, maar goed dat het gebeurt. Kan de staatssecretaris toezeggen dat het COA vanaf nu dus geen gemeenten meer afwijst die 50 of 100 opvangen plekken aanbieden?"

De opvangvoorzieningen zouden een veilige, leefbare en beheersbare omgeving moeten bieden aan zowel de asielzoekers als aan de medewerkers. Helaas vinden er ook nog steeds incidenten plaats. In dat kader verbaasde het Keijzer dat de staatssecretaris niet is ingegaan op de motie Oskam/Van Helvert, die in oktober is aangenomen. Daarin werd de regering verzocht over te gaan tot uitzetting van asielzoekers die zich schuldig maken aan het plegen van een misdrijf. Keijzer: "Een heldere motie, die de grenzen duidelijk aangeeft voor asielzoekers die zich misdragen. Het CDA wil dat de motie zo snel mogelijk wordt uitgevoerd en dat de procedure betreffende uitzetting aangescherpt en versneld wordt als misdrijven worden gepleegd."

Trefwoorden

* Asielopvang * opvangcentra * asielzoekers * vluchtelingen * Mona Keijzer