Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Ferry Breedveld

vrijdag, 13 november 2015

Op vrijdag 13 november 2015 heeft vertrekkend voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC, prof. dr. Ferry Breedveld, uit handen van loco burgemeester Robert Strijk een koninklijke onderscheiding gekregen. Na afloop van een speciaal voor hem georganiseerde bijeenkomst werd Professor Breedveld benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Afgelopen voorjaar trad Breedveld terug als voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC.

Robert Strijk roemde zijn bestuurlijke verdiensten. `Hij zette zich met hart en ziel in voor het LUMC, droeg de universiteit en het onderwijs een warm hart toe en hij was een ambassadeur van de stad Leiden'. Maar bovenal stond Strijk uitgebreid stil bij de verdiensten van professor Breedveld voor de wetenschap. Professor Breedveld stond aan de wieg van de uitvinding van het moleculair antilichaam, waardoor er een enorme verbetering van de behandeling van reumapatienten kon worden gerealiseerd. In maart 1992 spoot hij dit antilichaam voor het eerst in bij een patient. 24 uur later had de patient een transformatie ondergaan en was zijn toestand aanzienlijk verbeterd. Reumapatienten die met krukken liepen, konden deze weggooien, rolstoelen werden overbodig. Tot op de dag van vandaag plukken patienten wereldwijd de vruchten van deze uitvinding. Gezien de frequentie van de ziekte reuma in de wereld is de verbetering die professor Breedveld aanbracht nauwelijks op waarde te schatten.

Professor Breedveld is nagenoeg zijn hele werkzame leven aan het LUMC verbonden geweest. Hij begon als medisch specialist en onderzoeker, later werd hij ook afdelingshoofd en bestuurder van de vier divisies van het LUMC. In 2006 werd hij benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur. Onder leiding van Breedveld kwam de afdeling Reumatologie van het LUMC tot bloei. Hij versterkte de positie van het LUMC als topinstituut voor wetenschappelijk onderzoek. Hij maakte zich daarnaast zeer sterk voor een verdere profilering van het LUMC als instituut voor topreferente patientenzorg. Hij stond aan de wieg van het LUMC-brede project Zorgvernieuwing, van waaruit vele initiatieven, gericht op de versterking van de relatie tussen de zorg en de patient zijn ontwikkeld.

Bestuurlijk was en is Breedveld vele jaren actief geweest als voorzitter van de Raad van Toezicht van Ipse de Bruggen (gehandicaptenzorg) van Sanquin (bloedtransfusies) en van Curium (voor jongeren met psychiatrische problemen). Daarnaast was hij bestuurslid van de Bio Sciencepark Foundation en het Leids Universiteits Fonds.