Andre Veltkamp Prijs en Jan Kassies Awards uitgereikt tijdens This is H:OURS in de Theaterschool

vrijdag 13 november 2015

Tijdens de 14 uur durende This is H:OURS manifestatie van de Theaterschool op 13 november 2015 heeft Liliane Brakema, afgestudeerd aan de Regie Opleiding in 2015, de Andre Veltkamp Prijs 2015 in ontvangst genomen. De Jan Kassies Grants gingen naar Anouk van Kolfschoten, student Scenografie, Anne van der Burg, student Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie, Tiana Hemlock en Daria Hlinkina, studenten SNDO/School voor Nieuwe Dansontwikkeling, Robert Prein, student Urban Contemporary/JMD en Varja Klosse, student Techniek en Theater.

De Andre Veltkamp Prijs is een nieuwe prijs van de Theaterschool. De uitreiking vond op 13 november voor het eerst plaats. Charlotte Lap, theatermaker en weduwe van Andre Veltkamp, en Valerie Veltkamp, de dochter van Andre, overhandigden de Andre Veltkamp Prijs 2015. Leonard Frank, voorzitter van Stichting Fondsen de Theaterschool, reikte de Jan Kassies Awards uit.

De commissie van voordracht van de Andre Veltkamp Prijs 2015 zei het volgende over winnares undefinedLiliane Brakema: "Liliane ontvangt de prijs voor haar afstudeervoorstelling De Wilde Eend, een intelligent geregisseerde, zintuiglijke en hedendaagse voorstelling die ontroert. Liliane Brakema heeft een eigenzinnige kijk op de mens en zijn wereld, zonder geschiedenis en zonder toekomst, dus zonder beterschap. Ze maakt het alledaagse net iets groter, omdat ze het tegen het prehistorische en het futuristische licht houdt. Lilianes kracht als regisseur zit in het voorzichtig openbaren, in het elektrisch versmelten en pulseren van alle theatrale middelen. Zij hanteert een transparante en open speelstijl in een mise-en-scene die natuurlijk aanvoelt en tegelijkertijd kunstmatig is."

Over de Andre Veltkamp Prijs 2015

De prijs is genoemd naar Andre Veltkamp, directeur van de Theaterschool van 1997 tot 2010. De Andre Veltkamp Prijs is bestemd voor een afstudeerproductie van de Theaterschool die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De nieuwe prijs is voor eindvoorstellingen die een leven verdienen na de Theaterschool. Er wordt gekeken naar het makerschap, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid. De winnaar ontvangt een bedrag van EUR 1.000 en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling. De commissie van voordracht van de Andre Veltkamp Prijs bestaat uit theatermaker Charlotte Lap, Erik Lint en Laurens Runderkamp, beiden Management Team de Theaterschool. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds.

Over de Jan Kassies Grants

De Jan Kassies Grants zijn genoemd naar de eerste directeur van de Theaterschool in de jaren `70, en zijn mede mogelijk gemaakt door het Hanny Veldkamp Fonds. De Grants zijn specifiek bedoeld voor studenten aan de Theaterschool, die door financiele problemen worden gehinderd in het met succes voltooien van hun studie. De Jan Kassies Grants bestaan uit een tegemoetkoming in een deel van het collegegeld voor het laatste studiejaar.