Reizen naar de zon in Kerstvakantie tot meer dan 300% duurder


AMTERDAM, 20151113 -- Wie schoolgaande kinderen heeft en gebonden is aan de Kerstvakantie om op zonvakantie te gaan betaalt gemiddeld 170% meer voor dezelfde reis dan reizigers die op andere data in december en januari kunnen vertrekken. Bij verre, zonzekere, reizen loopt dat percentage zelfs op tot 258%.

De site reisvoordelaagsteprijs.nl vergeleek bij 27 reisorganisaties de prijzen van een 10-daags zonnetripje bij vertrek op de eerste drie dagen van de Kerstvakantie (19 december t/m 3 januari) met vertrekdata in december en januari buiten die Kerstperiode.

Vooral bij reizen naar zonzekere bestemmingen als Bali, de Nederlandse Antillen, Gambia, Kaapverdië en de Canarische Eilanden waren de verschillen groot zo blijkt uit de tal voor voorbeelden die op de site worden gepubliceerd. Zo kost een 9-daagse reis met verblijf in het 4* Blue Bay Golf & Beach Resort op Curaçao bij vertrek op 2, 9 en 13 december €599. Op 21 december kost diezelfde reis €1829.

Bij onder Nederlanders populaire bestemmingen als Bali en Curaçao liep het prijsverschil op tot meer dan 300% (gemiddeld 251%). Op de Canarische Eilanden betaalt de vakantieganger in de Kerstvakantie gemiddeld 88% meer dan op de goedkoopste data in december en januari.

Bizar is, volgens Daphne Muller de bedenker van de site die iedere dag reiskoopjes publiceert, het verschil in prijs bij een reis naar Bali. “Met Kerst betaal je voor 10-daagse reis, vlucht plus 3*hotel Mentari Sanur met ontbijt, €1485. Wie op 18 januari vertrekt betaalt €1104, maar dan wel voor 31-daagse reis.”

Maar ook de rond Kerst onder Nederlanders populaire, niet 100% zonzekere bestemmingen, als Turkije en Spanje stijgen fors in prijs rond Kerst. Gemiddeld met 97%.

De truc van ouders met schoolgaande kinderen om het kroost een of twee dagen voor het begin van de officiële vakantie ‘ziek’ te melden heeft nauwelijks meer effect op de prijs van de reis. Vertrek op 17 en 18 december is nog maar nauwelijks goedkoper dan op de eerste officiële vakantiedagen.

Opvallend noemt Muller het ook dat er in de Kerstvakantieperiode bij de verschillende reisaanbieders niet of nauwelijks sprake lijkt te zijn van concurrentie. 10-daagse hotelreizen naar Bali zijn bij vertrek op 19 december, de eerste Kerstvakantiedag, bij alle aanbieders praktisch even duur. Dat geldt ook voor reizen naar Curaçao.