A Tale of a Tub presenteert filmprogramma in reactie op migratiecrisis

A Tale of a Tub presenteert filmprogramma in reactie op migratiecrisis

The Migrant (Moving) Image

Op 14 november gaat het programma The Migrant (Moving) Image van start bij A Tale of a Tub. Met dit langlopende filmprogramma kijken we hoe er vanuit het perspectief van de kunst gereageerd kan worden op de grootste migratiecrisis waar Europa sinds de Tweede Wereldoorlog mee wordt geconfronteerd.

Er staan meer vluchtelingen dan ooit voor de poorten van Europa. Terwijl de instabiliteit in de regio’s rondom de EU voortduurt, leidt het migratievraagstuk tot interne verdeeldheid. Met het programma The Migrant (Moving) Image wil A Tale of a Tub nieuw licht werpen op een samenleving waarin migratie een bepalende factor is en onlosmakelijk is verbonden met de hedendaagse sociale, politieke en economische realiteit.

Het beeld dat door de media wordt geschetst van de migratiecrisis jaagt emoties wereldwijd tot grote hoogte op. In de hedendaagse beeldcultuur zijn massamedia een bepalende factor in de vorming van de publieke opinie. Het imago van de migrant is grotendeels gebaseerd op het beeld dat circuleert binnen de (sociale) media. Hoewel deze beelden een belangrijk component vormen van de migratieflux, kan zij er zeker niet aan gelijk worden gesteld of toe worden herleid.

De beelden die de krant of onze Facebook timeline halen, laten vooral de tragedie die zich afspeelt aan de grenzen van Fort Europa zien, en onderstrepen tegelijkertijd het idee dat migratie een bedreiging vormt voor haar stabiliteit. Dit ziet men ook in de berichtgeving over het onvermogen van de Europese Unie om adequaat en humaan te reageren op de huidige toestroom van migranten of de negatieve sentimenten die ontstaan rondom asielzoekerscentra. Het resultaat is een gemankeerde weergave van een van de meest iconische figuren van de 21e eeuw, die wordt gereduceerd tot slachtoffer of crimineel. De complexiteit en impact van migratie op het leven van individuen en de samenleving als geheel gaat daarbij verloren.

Met het programma The Migrant (Moving) Image onderzoekt A Tale of a Tub de mogelijkheid van een alternatief beeld van een wereld in beweging, voorbij Fort Europa. In films, documentaires en een publieksprogramma, wordt er in The Migrant (Moving) Image vanuit een persoonlijke ervaring van migratie en een op drift geraakt leven een ander beeld gepresenteerd.

Kunstenaars (lijst onder voorbehoud)

Lida Abdoul (AF), Chantal Akerman (BE), Said Atabekov (UZ), Ursula Biemann (CH), Sander Breure & Witte van Hulzen (NL), Centre for Political Beauty (DE), Ali Cherri (LB), Dina Danish (EG), Fouad Elkory (FR), Mounir Fatmi (MA), Azin Feizabadi (IR), Laurent Grasso (FR), Mona Hatoum (LB), Michal Helfman (IL), Isaac Julien (VK), Runo Lagomarsino (SE), Gerald Machona (ZA), Paulo Nazareth (BR), Adrian Paci (AL), Nicolas Provost (BE), Wael Shawky (EG), Zineb Sedira (DZ).

Zineb Sedira, Transitional Landscape, 2006

The Migrant (Moving) Image is een project van A Tale of a Tub en wordt gecureerd door Nathanja van Dijk. Mede mogelijk gemaakt door een bemiddelaarssubsidie van het Mondriaan Fonds en Mendes Wood DM.