Aanslagen Parijs: zeker 120 doden

TV | za 14 nov 2015 - In Parijs zijn zeker enkele tientallen mensen om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies. Volgens het Franse ministerie van Justitie zijn er minstens 120 doden gevallen. Naar schatting zijn er ruim 200 mensen gewond geraakt, van wie tachtig zwaargewond.

De meeste slachtoffers zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. Tijdens een rockconcert opende ongemaskerde gewapende mannen het vuur. Speciale Franse politietroepen hebben vannacht rond 1.00 de gijzeling beeindigd. Speciale politie-eenheden hebben het theater bestormd. Vier terroristen zin omgekomen bij de bestorming van het theater. Tijdens de gijzelingsactie zijn er minstens tachtig slachtoffers gevallen in het theater.

De Franse president Hollande liet in een verklaring weten dat de noodtoestand is afgekondigd en dat de grenzen zijn gesloten.

Aanslagen op zeven locaties

In totaal waren er aanslagen op zeven locaties in de Franse hoofdstad. De aanslagen waren onder andere bij de Boulevard Voltaire, de Rue de Charenton, de Hallen en de Rue de la Fontaine au Roi. Ook werden explosies waargenomen in een voorstad van Parijs, in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis.

In de uitzending vanavond spreken we met verslaggeefster Maaike Kempes, zij is ter plekke en spreekt met ooggetuigen. Daarnaast spreken we in de studio met arabist Jan Jaap de Ruiter.