Grote drukte verwacht door onvervalst herfstweer


15 november 2015, 23:31

Forenzen moeten deze week rekening houden met grote verkeersdrukte. Voor het eerst dit seizoen wordt onvervalst herfstweer verwacht, waardoor we rekening houden met recordspitsen.

De herfst verliep tot nu toe droog. In oktober viel er landelijk gezien 50 millimeter minder dan normaal. Toch zagen we al wat het effect van regen is. De donderdagavondspits van 15 oktober werd met 504 kilometer file de drukste van het jaar. Deze week hebben de spitsen op dinsdag en donderdag
de potentie dit record te verbreken. Extra belemmering in vergelijking met oktober is dat een groter deel van de avondspits nu in het donker verloopt. Ook op het spoor wordt het geen pretje: treinen zullen vertraging oplopen door gladde sporen.

Waarom extra files bij regen?

Als het regent, houden automobilisten automatisch meer afstand van elkaar. Er passen minder auto*s op hetzelfde stuk weg, dus de file wordt langer. Extra vervelende factor is het feit dat er ondanks grotere volgafstand meer ongelukken gebeuren. De VID raadt automobilisten aan hun rijstijl aan
te passen. Snelheid minderen en meer afstand houden is verstandig. En niet onbelangrijk: bij regen ook overdag de dimlichten aan.